Reisverslagen Piet & Matty de Vos

 Scandinavië - zomer 2015        deel 1
Periode: Juni/Juli

       gastenboek

 

 deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6,
 

 

We reizen (nog steeds) met bovenstaande combinatie: Subaru Forester 2.0 met een Elddis Force 450/2 Caravan

Route door Zweden en Noorwegen

 
Gepland en . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .werkelijk (rood)

Begin van de vakantie:

Lekker vroeg vertrokken uit Assen, omdat we niet tot in de kleine uurtjes willen doorrijden.

Het 1e traject is van Assen naar Huaröd in Skåne (Zuid Zweden), plm. 920 km, en dat willen we in 2 dagen doen:

De 1e dag zijn we doorgereden tot aan Sjaelland (Denemarken); vorige vakanties overnachtten we meestal bij een benzine station. Maar omdat het in deze tijd van het seizoen nog erg rustig is met vakantiegangers, hebben we toch niet zoveel zin meer om daar (bijna) alleen te staan. Ook daar neemt , helaas, de criminaliteit toe.
Daarom hebben we nu overnacht op de Storebelt camping, net over de Grote Beltbrug rechts na het Tolstation. Een vrij grote camping, maar wel met een prachtig uitzicht op de brug.


      

 

             

De reis door Duitsland liep weer eens de nodige vertragingen op rond Hamburg. Eerst was er een tijdelijke omleiding vóór Hamburg; verder is men nu bezig met het aanpassen van de weg ten noorden van Hamburg tot ongeveer de afslag Kiel. Dit gaat duren tot 2018. Leuk vooruitzicht voor de komende jaren.

De 2e dag: We zijn vandaag verder gereden naar onze 1e bestemming in Zweden. We wilden even gedag zeggen en bijpraten bij onze vrienden: JanWillem & Ingrid. in Huaröd (Skåne). We hebben weer op hun erf overnacht.

       Ligging Huaröd in Skåne                

En hierna zijn we naar onze favoriete (sinds 2000) camping Skogsgarden in Mårbacken, nabij Torsby gereden. Ruim 600 km., dus dat was wel weer genoeg voor één dag.


Op camping Skogsgarden in Mårbacken (SEK 190/nacht)

Hier blijven we enkele dagen om wat rust te nemen na een reis van meer dan 1500 km.
Even genieten van de mooie omgeving en de prachtige natuur. Doordat de winter en het voorjaar hier erg lang en koud waren is de natuur ruim een maand achter. De Lupinne begint net te bloeien; andere jaren waren ze al bijna uitgebloeid in deze tijd (einde juni in Värmland). Er zijn jaren niet zoveel bloemen geweest dan dit jaar. Värmland is één grote bloementuin. Geweldig mooi.

    

De enkele dagen in Mårbacken zijn uiteindelijk toch een week geworden. We zagen, dat het in het noorden nog steeds aan de koude kant was en we hebben nog tijd genoeg. Verder willen we nog even genieten op onze favoriete plek.

Volgens de zweden is dit tot nu toe het koudste voorjaar/zomer in de afgelopen 50 (!) jaar. En dat wil wat zeggen.

Na een week toch maar vertrokken; de eerste fase naar camping Tandsjö, ongeveer halverwege tussen Mora en Sveg.

Evenals vorig jaar maken we niet meer van die grote afstanden. Max. plm. 300 km. per dag. Dan blijft het leuk en je ziet veel meer omdat je niet overal langs 'vliegt'.

De camping in Tandsjöborg is een echte doorgangscamping pal aan weg 45. Een groot leeg veld met electr. palen. In de loop van de middag komen er af en toe wat caravans en campers te staan, die dan ook de volgende morgen weer geleidelijk vertrekken. Zoals ook wij. 's Avonds komt een mevrouw langs om het geld op te halen.

 Het is wel een heel mooie plek om te overnachten, redelijk sanitair. SEK 190/nacht.

]   

Even tot rust komen op camping Tandsjöborg

De volgende dag nog maar weer een etappe naar het noorden, deze keer tot Camping Route45 in Hammerdal, nog steeds langs weg 45.

We hebben de rit onderbroken in Åsarna, ten zuiden van Svenstavik. Hier kwamen we onze kennissen, Willem en Hennie (zie vorige verslagen) weer eens tegen. Zij waren inmiddels op de terugreis vanuit het noorden. We hadden die dag telefonisch contact gehad; we konden elkaar dus niet missen. We reden beiden op weg 45; wij naar het noorden en zij naar het zuiden. Op dezelfde tijd reden we beiden Åsarna binnen; het kon niet beter. Omdat het te warm was om buiten of in de caravan te blijven hebben we onze toevlucht genomen tot de daar aanwezige winkellocatie, waar je ook lekker kon eten. We hebben daar plm. 2 uur met elkaar gegeten en wat bijgepraat en zijn daarna weer ieder een andere kant opgegaan. W en H naar het zuiden en wij verder naar het noorden.


 

Voor het vertrek nog gauw even een plaatje gemaakt.

's Middag om een uur of 5 kwamen we dan aan op camping Route45. Keurig verzorgde camping met mooie plaatsen aan het riviertje de Fyrån. Mooi schoon sanitair; niets op aan te merken, maar.. ..

Zoals Hennie het omschreef: "Deze camping heeft geen ziel". Het beste te vergelijken met een gemeente camping in Frankrijk, de zgn. municipal. Loket bij de ingang, geen contact met de eigenaar, niets persoonlijks. Hij komt op de grasmaaier langs, maar groet niet eens. Jammer, gemiste kans, maar verder een prima camping om te overnachten en van de natuur te genieten.

Camping Route45 - Als dit geen mooi plekje is . . .

Camping Route45, hier hebben we 2 nachtjes gestaan. Tussendoor geen activiteiten ondernomen vanwege de warmte.
Gewoon lekker in de schaduw geluierd.

 

 Deel 2