Reisverslagen Piet & Matty de Vos
 Scandinavië - zomer 2015         deel 6        gastenboek

deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5,

De laatste dagen van onze vakantie was het weer wat wisselvallig. De meeste regen viel gelukkig 's nachts, maar dit weertype hield wel de knutjes in stand en dat was minder prettig.

Nog even een loppis bezocht en wat leuke prullaria meegenomen.

Vervolgens in 2 dagen weer naar huis gereden.

De eerste dag gaat nog wel, want je kunt langzaam weer aan het drukke verkeer wennen als je bij Uddevalla de snelweg E6 opgaat. We kwamen gelukkig rond 14:00 uur door Göteborg, dus we waren mooi voor de spits aan. Toch liep het hier en daar wel even vast, maar echt grote problemen hebben we niet gehad. Even een laatste tankbeurt in Glumslöv (Zweden)
We hebben overnacht lang de E20 op Sjaelland bij een benzinestation.

Op de 2e dag was het een heel ander beeld. Gelijk de drukke weg op vanaf Kopenhagen naar het westen. Wat een drukte is het daar geworden de laatste jaren. Ook door Denemarken zie je het elk jaar toch wel wat drukker worden. Wat een verschil met 25 jaar geleden !!

Na nog even getankt te hebben in Fröslev in Denemarken, net voor de grens met Duitsland, kwam er toch weer even een rustig stukje tot ongeveer het Nord-Ostzee kanaal. Daarna wordt het snel drukker. Zo'n 60 km. ten noorden van Hamburg begon het feest. Hier is men de komende jaren bezig om de weg te verbreden naar 2 x 3 banen. Hetzelfde is de afgelopen jaren gedaan tussen Bremen en Hamburg. Daar hebben we ook een aantal jaren moeten behelpen.
Het is lastig, maar wel een hele verbetering. Ook hier waren we om 14:00  Hamburg voorbij. Gelukkig op tijd, want het begon hier en daar al behoorlijk vast te lopen. Bovendien hadden we daar af en toe hevige regenbuien, zodat de snelheid er aardig uit ging.

Zoals bijna elk jaar naderden we Nederland weer met harde wind en regen. Er zijn weinig jaren dat dit anders is.

Al met al zien we weer terug op een geslaagde vakantie in ons dierbare noorden. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer terugkomen.

We konden wel merken dat de € een stuk van zijn waarde had verloren, want alles was voor ons wel een stukje duurder geworden. Daar stond tegenover, dat de benzine in Zweden een stuk goedkoper was dan in Nederland. Met al die kilometers, scheelt dat toch wel weer.

Totaal toch nog weer bijna 7000 km. gereden. Voor nederlandse begrippen heel veel, maar de afstanden zijn hier nu eenmaal veel groter.
En heel belangrijk: het rijden in Zweden is niet te vergelijken met de drukte en het gejaag en gedrang in Nederland. Een wereld van verschil.