Reisverslagen Piet & Matty de Vos
 Scandinavië - zomer 2015        deel 2        gastenboek

 deel 1, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6,
 

 

We zijn weer wat noordelijker gereden via weg 45. Ten noorden van Vilhelmina was men bezig met het opknappen van de weg. Hier betekent dat soms  kilometers rijden over aangereden gravel. Langzaam aan dus. Elk jaar kom je wel zoiets tegen in Zweden en Noorwegen. Vanwege het klimaat vallen die werkzaamheden meestal samen met het hoogseizoen. Na, in dit geval, 5 km. rijden over gravel kwamen we bij camping Vojmåns aan de gelijknamige rivier. Een supermooi plekje. Hier blijven we ook weer 2 nachten. Wel aan een stromende rivier, maar dat went wel.

 

   
In de rivier een hele grote zalm aan de haak en op de oever een gigantische hengel met molen. We hebben wel vissers gezien,maar niets zien vangen.
Zoals dat meestal gaat.

Van hier zijn we via weg 45 en weg 95 doorgereden naar - uiteindelijk - de Poolcirkel in Noorwegen aan de E6. Tussen Slagnäs en Arjeplog hebben we een binnendoorweg genomen; dat was toch een stukje korter en voor ons weer een nieuwe route (met rendieren natuurlijk).

 

 
Op de parkeerplaats bij de Poolcirkel; hier hebben we overnacht. Donkerder werd het niet .

Foto's rond 23:00 uur gemaakt.
 




Foto's gemaakt vanaf de parkeerplaats waar we hebben geslapen. Heel mooie omgeving

Omdat de weersvooruitzichten voor het verdere noorden niet erg geweldig zijn (wisselvallig en koud) gaan we toch maar van onze planning afwijken. Eerst maar even wat afzakken en dan weer opnieuw bekijken; o.a. de weersvooruitichten. Het zal toch wel weer Zweden worden, net als vorig jaar; daar is het toch meestal warmer en droger. Meer een landklimaat.

Na de poolcirkel hebben we dus ongeveer 220 km. naar het zuiden gereden over de E6. Onderweg kwamen we door de 8,6 km. lange Korgfjell tunnel. Bij de uitgang van de tunnel even wat foto's gemaakt.

Deze tunnel was in 2007 klaar. Vóór die tijd moest je hier over de berg, wat een spectaculaire tocht was. Wel eens een kokende motor gehad. De oude weg ligt er nog wel, maar de tunnel is - met caravan - toch wel een stuk comfortabeler.


Uitzicht vanaf parkeerplaats ten zuiden van de Korgfjelltunnel


Typische dakbedekking voor hier. (de meneer op de foto ken ik overigens niet :-))


Soms kom je een 'soortgenoot' tegen.

We zijn nu aangekomen op de camping in Svenningdal, plm. 10 km. ten zuiden van Trofors, aan de E6. Ook een prachtige plaats: dit is wel één van onze favorieten op deze route. Sinds enkele jaren een mooi, nieuw sanitair gebouw. Prima camping (NOK 220/nacht)

Bijna de hele camping voor onszelf. Alleen eind van de middag tot de volgende morgen staan er wat meer. Soms véél meer.
Maar als je op tijd bent heb je een prachtige plaats aan het water.

In de buurt (25 km.) is een stroomversnelling/waterval, de Laxforsen. Daar moesten we even heen.

Wat komt daar en water langs, geweldig! Je voelt af en toe de grond trillen.

Aan de overkant van de rivier bij de camping, komt ook nog een 'stroompje' van de bergen; ook daar even gekeken: hier hebben we ook wel eens elanden gezien, maar nu niet, helaas.


Het blijft mooi om naar te kijken.

Deel 3