Reisverslagen Piet & Matty de Vos
 Scandinavië - juni/juli 2017   deel 3         Contact: email

  deel 1, deel 2, deel 4, deel 5

27-06-2017

Na een rustige nacht te hebben doorgebracht op de Poolcirkel, zijn we vanmorgen weer vertrokken in zuidelijke richting via de E6.

Zoals ons ook al vorig jaar was opgevallen, zo was dat ook nu weer. Men is overal langs deze weg bezig met werkzaamheden. Er wordt voor miljarden geïnvesteerd in wegenbouw:
Er worden bochten afgesneden; dat betekent, dat er rustig een stuk berg wordt opgeblazen, zodat er weer meer ruimte is. Ook is men overal bezig met het boren van nieuwe tunnels om een steil of kronkelig stuk weg te omzeilen. Ook worden bruggen over fjorden gelegd. Dat scheelt ook weer vele kilometers omrijden. Economisch erg begrijpelijk, maar het rijden door Noorwegen begint wel wat van zijn charme te verliezen. Wij rijden hier nu ruim 25 jaar rond en dan is dat toch wel jammer.

We zagen dit eerder ook al op de Lofoten gebeuren.

We zijn vandaag weer gereden tot een andere favoriet van ons: camping Svenningdal, plm. 10 km ten Z van Trofors, direct aan de E6. een duidelijke overnachtingscamping; het kan zomaar gebeuren, dat je er overdag alleen staat en 's avonds is het helemaal vol. Keurig sanitair en verder goede voorzieningen. NOK 250/nacht; voor NOK 40 kun je er een wasje draaien.

 
Camping Svenningdal, direct aan de E6

Tijdens ons verblijf hier hebben we o.a. een tochtje gemaakt over weg 76 tot aan Hommelstø. We wilden eigenlijk even kijken of Tosbotn Camping iets voor ons was; we willen zo af en toe wel eens verkassen om een andere omgeving te verkennen.

Volgens diverse sites (zelf geen website) zou deze camping idyllies gelegen zijn aan een fjord. Nou, hij ligt wel aan een fjord, maar daar zie je op de camping niets van. Het camping veldje is erg klein en omringd door een stuk bos. Niet echt gezellig.Verder zag het geheel er een beetje vervallen uit.
We hebben dus maar besloten daar niet heen te gaan.

Daarna hebben we nog maar wat verder gereden in dit gebied. Het is echt een prachtig gebied met bergen, hier en daar sneeuw, af en toe een tunnel zoals in heel Noorwegen. Echt wel de moeite waard. Jammer dat er verder geen camping op korte aftstand te vinden was. Voor ons in ieder geval iets te ver vanaf de E6. Misschien wel als je een andere route gaat rijden en via de pontjes verder gaat.


Haventje van Hommelstø


Uitzicht vanaf weg 76 iets ten N van Hommelstø; is het geen plaatje?

30-06-2017

We gingen vandaag richting Zweden om daar de Vildmark route te rijden. Vaak over gelezen, maar nog nooit gedaan.
Vanuit Svenningdal de E6 in zuidelijke richting genomen tot aan Namskogan, vandaar via weg 773 naar Zweden en wel naar Gaddede. Vandaar willen we het noordelijk deel van de Vildmark route rijden tot aan Vilhelmina.


Op Gaddede camping vanaf het water gezien


Even een tochtje over het meer; zeer helder water, je ziet de stenen op de bodem.


Tot mijn verrassing bleek er op de camping een heuse sterrenwacht te staan. Daar heb je nu in de zomer niet veel aan, maar toch . .

Als recht geaarde amateur astronoom spreekt dit toch wel tot de verbeelding. Even wat specificaties opgezocht op internet. Link.

 

 

Deel 4