Reisverslagen Piet & Matty de Vos
 Scandinavië - reis zomer 2013         deel 3        gastenboek

 deel 1, deel 2, deel 4, deel 5 deel 6 
 

05-07-2013
Vandaag onze eerste Eland gezien ! Gewoon langs de weg naar Torsby, terwijl we boodschappen gingen doen bij de ICA. Toch weer leuk. Helaas hadden we geen fototoestel of video-camera meegenomen. Die moet je hier dus altijd bij je hebben.

Vanmiddag ook weer even naar een hoog punt hier in de bossen gereden (400 mtr). Was even moeilijk te vinden, maar uiteindelijk gaf de GPS toch de goede richting. Hier heb je niks aan kaarten, maar des te meer aan een goede GPS.
Plan is om hier een dezer dagen te voet heen te gaan. Heen over het bospad 7,3 km. en dan terug dwars door het bos nog plm 2,5 km. Dat laaste stuk is trouwens een stuk moeilijker, maar wel een uitdaging.

Uitzicht vanaf de hoogte (collage van 3 foto's) - Daar ergens beneden achter het bos ligt de camping.

Bos betekent hier echt bos. Rotsblokken, moerasjes, rotsmuren van plm 25 mtr. hoog, etc. daar doorheen trekken is best een uitdaging. Paadjes zijn er niet, dus je moet zelf je weg zoeken. Dat ga ik hopelijk morgen doen. PS. Er komen hier ook wilde beren voor, veelvraten, wolven, elanden, lynxen, etc. Wel een flinke stok meenemen dus . . . . . . maar ik kom ze liever toch niet tegen. In ieder geval enkelen niet.
Vanavond nog even rondgereden om elanden te zien .


Avondplaatje in de buurt van de camping


06-07-2013
Vandaag toch maar de uitdaging aangegaan. Tochtje van 9,5 km. in plm. 2,5 uur gedaan. Het viel uiteindelijk wel mee. Het laatste stuk door het bos was wel een bezoeking; dat schoot niet erg op. Het bos ligt vol met omgevallen boomstammen, grote keien en diepe sporen van bosmachines die 5 jaar terug bomen uit het bos hebben gehaald. Die sporen zijn nu greppels vol water van 1 meter breed en wel 75 cm diep. Overheen springen of omlopen dus. Hierdoor waren ook weer meer kleine moerasjes ontstaan.Het was behoorlijk nat in het bos, waardoor je zomaar met een laag mos en al van een rotsblok afgleed. Al met al een zware tocht. Gelukkig had ik mijn waterdichte bergschoenen wel aan. Geen natte voeten dus.
Heel veel gevlekte orchissen gezien.
 
De gevlekte orchis

De barre voettocht van vandaag; de groene route was gisteren met de auto en vandaag deels te voet.
De paarse delen, die niet gelijk lopen met het groene spoor, zijn voettochten dwars door het bos. Zo je kunt zien, aardig koers gehouden met de GPS.


07-07-2013
Vandaag alleen even wat foto's;  we blijven hier wat langer dan gepland i.v.m. het koudere weer in de noordelijke helft van Scandinavië. Nog even afwachten maar.
Intussen vermaken we ons hier prima met wat varen en rondritjes in de buurt.

   
Het gebruikelijke vuurtje stoken                          Vergane glorie in het bos                                                                        

08-07-2013
   
         Uilskuiken in de boom voor onze caravan                Naast de camping                                                        idem, prachtig vaarwater                            
   
Bergje op het bos in.
   
Vanaf de brug bij de camping

Voorbijtrekkende bever; helaas niet goed gelukt. Op de film staat hij beter.

Het is de bedoeling, dat we morgen toch van hier vertrekken en wat meer naar het noorden gaan. We weten nog niet precies hoe ver; dat hangt o.a. van het weer af. Bovendien hebben we hier al alnger gestaan als was gepland.
Wanneer we weer internet hebben is ook niet bekend, dus het kan enkele dagen duren voor er weer iets aan de site is bijgewerkt.

Deel 4