VESTERÅLEN - reis 2007    deel 1       gastenboek

Reisverslagen  deel 2, deel 3, deel 4, deel 5

In deze zomervakantie (25 juni t/m 26 juli)  hebben wij een bezoek gebracht aan het gebied rondom de
eilandengroep de Vesterålen voor de kust van Noorwegen.

We reisden met het volgende koppel:
Subaru Forester 2.0 X Comfort met Elddis Force 450/2
Subaru Forester 2.0 X Comfort met daarachter een Elddis Force 450/2

Onze route vanuit Assen naar Mårbacken ( 25, 26 en 27 juni) ging als volgt:

25 en 26 juni:


Overnacht op parkeerplaats bij tankstation t.h.v. Haderslev (Denemarken) (zie pijl)


26 en 27 juni:

Overnacht op parkeerplaats bij tankstation Ljungskile (zie pijl)
Totaal plm. 1350 kilometer


We dachten op de laatste dag eens een leuke binnendoor route te nemen naar M
årbacken. Nou, dat hebben we geweten. Je kunt op de kaart van Zweden niet zien of een dunne rode lijn een weg is met asfalt of een zgn. grüsvei, een gruisweg (vrij vertaald). Nu is er op de gruiswegen over het algemeen prima te rijden, ook wel met de caravan, alleen ligt de snelheid dan niet zo hoog. Wij troffen echter een grüsvei - ten noorden van Gunnarskog (boven Arvika) -  waar onderhoud aan werd gepleegd. Dat betekende in dit geval dat we terecht kwamen in een grindlaag van plm 10-15 cm dik die nog niet was aangereden. Wat waren we blij met onze Subaru (4wd)!
Met onze vorige auto waren we hier zelf niet meer uitgekomen, maar onze 4wd met lage gearing trok ons er keurig doorheen.

We zijn op camping
Nya Skogsgaren in Mårbacken gebleven t/m 1 juli. We hadden deze hele week wat afwisselend weer met meestal in de middag toch heel goed weer met temperaturen tegen de 20 graden. Daardoor konden we 's middags toch steeds wel iets ondernemen, zoals varen, vissen en wandelen.

2 juli - Wij hebben onze reis vandaag vervolgd,  vanuit Mårbacken in Zweden (Nabij Torsby). Vandaar liep de route via Lekvattnet, Östmark, naar de Noorse grens bij Rojdafors, vandaar via o.a. weg 202 naar Flisa, weg 20 naar Elverum, weg 3 naar Koppang, weg 30 naar Røros. Dit was ons eerste doel. Maar`we zijn 's middags om 4 uur gestopt bij camping Kvennan plm 40 km. vóór Røros. We waren er even zat van en tenslotte hebben we vakantie. Dus pootjes uitdraaien en even lekker relaxen.
In de rivier waaraan de camping is gelegen, de Glomma, werd fanatiek gevist door, hoofdzakelijk, Duitsers.


 
Plaats langs de rivier                                                        Uitzicht vanaf de camping


3 juli - Na een goede nachtrust hebben we vandaag onze weg vervolgd via Røros, vandaar weg 31 genomen richting Zweedse grens (Funåsdalen) en bij Brekken noordwaarts gereden over weg 705.


Begin van weg 705 bij Brekken

Dit is echt een schitterende route met héél véél natuurschoon, een rustige weg waar je best wat tijd voor mag uittrekken. Je hebt steeds de neiging om de auto aan de kant te zetten en van de mooie uitzichten te genieten.

     
Enkele van de vele mooie plaatjes langs weg 705

Deze weg loopt door tot aan de E6 bij Stjørdal, even boven Trondheim. Je hebt op deze manier een mooi stuk van de drukke E6 overgeslagen! (en natuurlijk ook de tolwegen rondom Trondheim). Even vòòr je Stjørdal bereikt, bij Lanke in de buurt, kom je langs een piepklein kerkje; ik schat ongeveer 10-persoons. Wel heel mooi om te zien. Een volgende keer moeten we dat toch eens van dichtbij gaan bekijken.


Kerkje bij Lanke


Vanaf Stjørdal volgen we de E6 naar het noorden. Vanaf hier is dit ook een erg mooie en rustige route. In Harran hebben we even getankt bij een bekende camping (zie verslag 2004 (1 juli)). Onderweg (ongeveer 13 km. ten zuiden van Namsskogan) kwamen we Willem en Hennie tegen op de E6. Zij op weg naar het zuiden en wij op weg naar het noorden. In een flits zagen we elkaar, maar Willen en Hennie waren toch iets meer overtuigd dan wij, want zij zijn gedraaid en ons achterna gekomen. NB 10 kilometer terugrijden! Toevallig (!) waren wij even gestopt op een parkeerplaats - we wilden wat gaan eten -, anders hadden ze ons niet meer ingehaald. Samen hebben we even  koffie gedronken en wat bijgepraat. Gezellig zoals ook vorig jaar op Runde. Heel bijzonder.


Willem en Hennie                                                                Tips uitwisselen

Na deze 'onverwachte' ontmoeting hebben we nog een tijdje doorgereden tot ongeveer 22:00 uur. We passeerden deze avond ook weer de bekende poort over de E6 die de scheiding aangeeft tussen de provincies Nord-Trøndelag en Nordland (zie foto bij 13 juli) en zijn toen neergestreken op een goed bezette parkeerplaats links aan de E6, ongeveer 10 km. ten zuiden van Monsjøen.


Goed bezette parkeerplaats om plm 22:00 uur

Mag je hier nu wèl of niet overnachten? Het stond in ieder geval helemaal vol!

4 juli - Na een goede nachtrust zijn we doorgereden tot aan Sørkil Fjordencamping te Sørkil , plm 40 km vóór Bognes.   
Deze dag passeerden we ook weer eens de poolcirkel. Het was hier 22 graden en prachtig zonnig weer. We hebben dat ook wel eens anders meegemaakt.(zie ons verslag van 2005)

 
Op de poolcirkel, 66'33'' NB.


Snelstromende rivier, vlak na de poolcirkel; glashelder smeltwater, goed drinkbaar.

Hierna kwamen we ook nog weer langs de parkeerplaats bij Kobbelveid waar we al eens eerder hebben overnacht.
Zie ons verslag van
2005


Uitzichten vanaf parkeerplaats bij Kobbelveid.

Omdat het nu nog middag was zijn we, na een koffiepauze, maar weer doorgereden. We hadden daar veel last van grote steekvliegen, die ze daar 'klik' noemen. Een soort horzel en ze bijten/steken gemeen. Ze zijn bij deze temperaturen erg actief.

Camping Sørkil is een eenvoudige camping en ligt aan de kust; van hieruit zie je al de bergtoppen van de Lofoten. De hele dag werd het weer steeds mooier en warmer. We gingen echt de zomer tegemoet. 's Avonds zaten we op de camping bij een temperatuur van 27 graden. Heerlijk. Bovendien ging de zon hier ook niet meer onder, dus wat wil je nog meer.


Enkele plaatsjes bij camping Sørkil

5 juli - Vandaag hebben we de boot genomen van Bognes naar Lødingen. Vanaf Lødingen zijn we doorgereden naar het eiland Andøy op de Vesterålen. Onderweg gepauseerd op de mooie parkeerplaats met uitzicht op Sortland.
Onze eerste indruk van Andøy was dat het erg saai is. We hadden nog een beetje de Lofoten van 3 jaar terug in ons achterhoofd. Daarbij vergeleken is Andøy erg mager bedeeld met natuurschoon en mooie plaatsjes. Wél weten we dat Andøy niet beeldbepalend is voor de rest van de Vesterå
len. Toen we bij Andenes de punt van het eiland ronden werd het opeens toch nog een stukje mooier. Bij Bleik hebben we een mooi plaatsje op camping Midnatsol opgezocht. Toen we bij de camping arriveerden bleek het hele voorterrein gereserveerd en bezet door leden van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). We waren hier in eerste instantie niet erg blij mee, maar we hadden daardoor achteraf toch een heel mooi plaatsje op het bovengedeelte van de camping en keken over de kampeerwagens uit over zee met een bergrug aan de achterkant. Heel mooi. Als gevolg van de grote bezetting werd er geïmproviseerd met elektra aansluitingen via de buurman, via nog een buurman, etc. Wij hoefden daarom die eerste avond geen elektra te betalen en betaalden voor die nacht NOK 100. De tweede avond is er niemand geweest om geld op te halen, dus die nacht stonden we helemaal gratis.

Deze camping wordt hoofdzakelijk bezocht door mensen die op walvissafari willen met één van de 2 boten. Wij hebben daar maar van afgezien, want vanaf de camping was goed te zien hoe deze bootjes tekeer gingen toen ze nog maar net buiten de haven waren. Om zeeziek van te worden !! Naar onze mening veel te kleine bootjes om met zoveel mensen zo'n woelige zee op te gaan. Heel anders dan in de folders op die mooie foto's staat afgebeeld. Niet altijd een vlakke zee zonder deining en ook niet altijd van die prachtige walvisstaarten hoorden we van onze buren. Maar gelukkig is iedereen vrij om mee te gaan of niet.

        
                    
Bleik - Camping Midnatsol - Prachtig wit strand

.

6 juli -  Vandaag hebben we even boodschappen gedaan en wat rondgekeken in Andenes. Deze plaats is duidelijk heel erg in verval. Veel slecht onderhouden (winkel)panden, slechte bestrating, kapotgereden trottoirs, etc. Een beetje troosteloos, ondanks het mooie weer. En, zoals op veel meer plaatsen in Noorwegen, veel afval rondom de huizen zoals oud gereedschap, halve auto's, stapels losse planken, etc. Ach, ze hebben toch ruimte genoeg.


Haven van Andenes

Verder >>