VESTERÅLEN - reis 2007    deel 4       gastenboek

Reisverslagen deel 1, deel 2, deel 3 deel 5


14 juli
- Vandaag onze weg vervolgd op weg 705. We werden weer wakker met mooi weer. Prachtige rit door een mooi stuk van Noorwegen.


          
Ons steentorentje                                         Grenssteen Noorwegen / Zweden aan weg 31 / 84

Helaas hebben we op deze route geen rendieren gezien, wat ons in andere jaren hier wel regelmatig overkwam. Tot nu toe nog helemaal geen rendieren gezien in deze vakantie. Dat MOET veranderen!

Vanmiddag aangekomen op camping Funäsdalen te Funäsdalen (Härjedalen).  

Eerst maar even een plaatsje opgezocht en ons ingericht; daarna zijn we wat boodschappen gaan doen in Funäsdalen. Dit is een plaats met ruim voldoende winkels en enkele benzine stations. Erg toeristisch, vooral 's winters i.v.m. de ski sport.

15 juli - Vandaag hebben we wat rondgereden in de omgeving. Met name hebben we Mittadalen bezocht; hier is al jaren niets gewijzigd. Een kleine nederzetting met enkele souvenier winkeltjes met Samenslöjd (huisvlijt van de Samen).

 

Souvenirwinkeltje in Mittadalen

Ook zijn we weer eens op de Flatruet geweest. Hierover loopt de hoogste openbare/doorgaande weg van Zweden (956 meter boven NAP)Op het hoogste punt staat een monument waar veel bezoekers een steen/plankje neerleggen met hun naam er op. Zo ook wij. Wij zijn hier geweest in 2000, 2004 en nu in 2007.

  

Hier zagen we eindelijk onze eerste rendieren en gelijk een hele kudde.


Rendieren op de Flatruet

16 juli - Vandaag weer een mooie dag met zon en temperaturen van boven de 20 graden. Een mooie vlotte rit van Funäsdalen naar Marbacken in plm 5 uur. Onze route liep van Funäsdalen over weg 84 naar Tännäs (met de hoogst gelegen kerk van Zweden),


Kerkje te Tännäs

vandaar via weg 311 naar de driesprong op weg 70 ( de weg van Särna naar Idre).Vanaf Tännäs zijn de eerte 35 km. van weg 311 niet van de allerbeste kwaliteit, maar de natuur is ongerept. De hele weg 311 voert door een zeer dun bevolkt gebied. Ook hier kwamen we weer de nodige rendieren tegen.


17 juli - Vandaag een uitgesproken regendag. Even boodschappen gedaan in Torsby en verder wat gelezen en dit overzicht bijgewerkt. Vanmiddag klaarde het wat op en hebben we even een rondje gereden. Zo kwamen we in Röjdafors, even voor de Noorse grens. Hier is een oude kvarn (meestal door waterkracht aangedreven houtzagerij) waar we al vaak langs gereden waren. Die hebben we even bekeken.

Oude houtzaagmolen (kvarn) te Röjdafors

's Avonds ook nog even op 'elandenjacht' geweest zoals wij dat noemen. We rijden dan vaak even een rondje in de hoop een eland te zien. Vanavond is ons dat dus gelukt.

.

Verder >>