SCANDINAVIE-reis 2006    deel 1     gastenboek

deel 2, deel 3, deel 4, deel 5

Onze reis in 2006 ging o.a. naar het mooie vogeleiland Runde, aan de kust van Noorwegen.
We wilden deze vakantie o.a. graag
papegaaiduikers zien.

Auto: Peugeot 405 Break 1993, 1.8i, 125 pk, gewicht beladen plm. 1450 kg. incl. 2 personen
Caravan: Elddis Force 450, gewicht beladen plm. 1100 kg.

Onze combinatie

We beginnen met het verslag op onze vaste camping in Zweden, net als vorige jaren: Nya Skogsgarden in Mårbacken (nabij Torsby). We zijn op 26 juni vertrokken uit Nederland en 2 dagen later in Zweden aangekomen.

Heerlijk varen bij camping Skogsgarden
Eerst een aantal dagen op onze vaste stek genieten van de zweedse rust en natuur.
En af en toe een stukje varen op de Rottnan.

3 juli -Vandaag vertrokken we vanuit Mårbacken in Zweden. Vandaar liep de route via Östmark, over de Noorse grens naar resp. Velta, Rena, Elverum naar Koppang en via Atnosen naar de prachtige Friisveien. Deze weg loopt over een prachtige  hoogvlakte en is zeer de moeite waard. Ook met een auto-caravan combinatie is deze route heel goed te rijden. Wij hebben het nu al vier keer zonder problemen gedaan. Deze weg komt bij Ringebu op de E6 uit. Vandaar zijn we nog een stukje in noordelijke richting gereden tot aan Harpefoss. Daar hebben we de pootjes uitgedraaid op de overnachtingscamping 'Heggerud Gård Camping" .

 

Onze plaats Woonhuis Heggerud Camping boerderij

4 juli -Vandaag vertrokken uit Harpefoss en via Otta de E6 vervolgd tot aan Dombås. Bij Dombås weg E136 genomen richting Andelsnes en Ålesund. Prachtige route die konstant afdaalt langs de rivier de Rauma, welke onderweg de nodige spectaculaire stroomversnellingen telt.

Stroomversnelling


Ongeveer 20 km vóór Andelsnes hebben we een plek gevonden op
camping Bakken in het 'plaatsje' Marstein. Eenvoudige camping met hutten en een grasveld ter grootte van een voetbalveld waarop wij op dat moment de enigen waren met een caravan.

 

camping Bakken   camping Bakken  camping Bakken
Is dit mooi of niet ?

 

5 juli -  Vandaag hebben we vanuit de camping een dagtocht gemaakt via de Trollstigen naar Geiranger en terug. De Trollstigen is een weg die niet met een caravan genomen moet worden of je neemt bewust teveel risico's voor jezelf en de overige weggebruikers. Het rode caravannetje staat hier niet voor niets op de wegenkaart!

 

Trollstigen


Aan het einde van het doodlopende Isterdalen moet je steil omhoog tegen een bergmassief van zo'n 1700 meter. De klim omhoog is een aparte ervaring. Op de hellingen rondom zie je steeds weer de weg die je net hebt gereden. Je komt daarbij enkele keren langs de omlaagstortende rivier. (Stigfossen) De weg is smal met enkele uitwijkplaatsen (verbredingen) en de nodige haarspeldbochten. Een heel aparte belevenis. Bovengekomen staan natuurlijk de nodige winkeltjes met souvenirs en er is een mooi plateau met fantastisch uitzicht om foto's te maken of te filmen. Hebben we dus uitgebreid gedaan. In het echt nog vele malen mooier als op onderstaande foto's.

 

 Isterdalen  
TrollstigenTrollstigen


Na deze pauzeplaast loopt de weg nog verder omhoog en daarna volgt weer een geleidelijke afdaling richting het Norddalsfjorden. Daar hebben we de boot genomen van Linge naar Eidsdal (NOK 72 voor auto met 2 personen).

 

Veerboot Linge-Eidsdal

Vandaar nog een mooie rit naar Geiranger. We hadden Geiranger al enkele keren bezocht vanaf de andere kant, maar vanaf deze kant is het uitzicht eigenlijk nog iets mooier. Je staat ook wat hoger.
Altijd weer jammer dat er van die grote cruise schepen de hele dag in de fjord liggen te roken. De hele fjord stond weer blauw van de dieseldampen. Maar ja, als er geld wordt verdiend moet het milieu even wijken, helaas.

 

Geiranger  Geiranger - luchtvervuiling  Geiranger


Natuurlijk in Geiranger weer de nodige uitgaven gedaan (IJs, souvenirs) en daarna weer dezelfde weg terug. Al met al weer een mooie dag onderweg met veel mooie momenten. Noorwegen op zijn best.

6 juli -
Vandaag de boel weer opgebroken en richting Runde gekoerst. Dit was het uiteindelijke doel van deze vakantie. Niet om er lang te blijven, maar Runde wilden we zien. Dit beroemde vogeleiland staat bekend om zijn duizenden vogels en honderden soorten die hier jaarlijks broeden. Met name ging onze belangstelling uit naar de papegaaiduiker die hier in grote getale broedt.
Eigenlijk waren we nog net op tijd, want de papegaaiduikers waren al weer begonnen met wegtrekken naar zee. Gelukkig waren er nog enkele duizenden op ons blijven wachten.
We kwamen 's middags aan op
camping Goks
øyer, in het gelijknamige plaatsje, van de gelijknamige eigenaar genaamd Knut Goksøyer.

 

Goksoyer  Camping Goksoyer


We waren nog maar nauwelijks op deze camping aangekomen of we kwamen in gesprek met een andere Elddis-eigenaar. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na een poosje kwam zijn vrouw er ook bij en dat bleek na enig doorpraten tot ons beider verrassing Hennie uit Oldemarkt (zie haar reisverslagen) te zijn. Toen zaten we al spoedig samen aan de koffie met koek die door Knud werd gebracht. Heel gezellig.
's Avonds laat zijn we op pad gegaan om de papegaaiduikers te zien. Hennie had ons een tip gegeven voor de beste locatie.
Dit overtrof al onze verwachtingen. We zouden al blij geweest zijn met enkele mooie plaatjes op afstand, maar het bleek dat we er gewoon tussen in konden zitten. Je kon ze tot op 20 cm benaderen. Dat kwam natuurlijk ook doordat wij op de stenen zaten waaronder de jongen zaten, maar de vogels zijn hier in het algemeen nog niet erg bang voor mensen. . Ze waren heel erg op hun gemak en lieten zich gewillig filmen en fotograferen. Hennie had ongeveer 160 foto's gemaakt. (een beetje overdreven natuurlijk :-)) ). Kijk ook maar even op haar site (zie hiervoor). Ook onze film was uitstekend geslaagd. Vogelkop op schermgrootte zonder inzoomen. Wie had dat gedacht! We zijn daar ongeveer 1,5 uur gebleven. Een wonderlijke ervaring waar we met moeite afscheid van namen. Even na middernacht zijn we weer afgedaald naar de camping. Het was deze avond ook geweldig mooi weer: droog, weinig wind en een temperatuur waarbij je de jas kon thuislaten. En dat allemaal rond middernacht boven op een berg aan de Noorse kust. Heel bijzonder en echt genieten.

 

 


 
7
juli -Vandaag eerst nog wel goed weer. Later in de middag bewolkt met af en toe een buitje, maar vooral 's avonds langdurig regen. 's Morgens Willem en Hennie uitgezwaaid want die hadden al weer veel te lang op één plaats gestaan. Verder deze dag weinig bijzonders gedaan, alleen even naar Fosnavåg om te bankieren en boodschappen te doen.

Vandaag wat gelezen en aan dit verhaal gewerkt. Ook wel een keer lekker.

8 juli -  Vandaag licht wisselvallig weer met ruime zonnige perioden; rondrit op de omliggende eilanden gemaakt en wat kaartjes gekocht en op de post gedaan.

 


Enkele plaatjes uit de omgeving van Runde


's Middags ben ik nog even alleen de berg op geweest. Op de heenweg was het goed weer, maar eenmaal boven aangekomen zag ik op zee een zeer groot buiencomplex naderen. Ik heb daarom eerst een plek opgezocht waar ik eventueel zou kunnen schuilen. Op de rotswand was een soort grot die ruim genoeg was om in te staan en te zitten. Tot mijn verbazing waren er diverse mensen op de berg aanwezig, ook wel met kleine kinderen, die totaal niet op het weer letten. Ze werden dan ook allemaal overvallen door zware buien met veel wind en regen. Toen na een half uur de eerste bui losbarste bleek dat ik een goede schuilplaats had. Ik zat uit de wind en volkomen droog. Het waren wel 3 grote buien achter elkaar met zeer veel wind. De regen ging bijna horizontaal aan mijn schuilplaats voorbij. Vanuit mijn hoge positie zag ik diverse mensen volledig natgeregend over de berg lopen. Ik heb daar ongeveer 1.5 uur gezeten en toen werd het weer droog. In die tussentijd had ik een prachtig uitzicht op de vogelrots met o.a. zeer veel Jan-van-genten.

 

 

Prachtig hoe deze grote vogels (spanwijdte plm 2 mtr.) zelfs in de harde wind tijdens de buien de mooiste zweefvluchten bleven maken. Ook weer veel papegaaiduikers gezien alleen niet zo dichtbij als de voorlaatste keer. Verder zag ik op de rotswanden diverse alken zitten. Ik heb me dus niet verveeld.

9 juli - Vandaag een rustige dag. Plannen gemaakt voor de komende dagen en wat gelezen. 's Middags weer regenachtig.


Verder >>