NOORWEGEN - reis 2008    deel 5       gastenboek

 deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 6


16 juli
-
Vandaag zijn we weer een stukje zuidelijker gegaan. We reden van Funäsdalen naar Särna via weg 311. Dit is een mooie route voor wat betreft natuurschoon. Op en langs deze weg kom je ook -bijna- altijd rendieren tegen. Ze leven hier in grote kuddes en met een beetje geluk lopen ze in de buurt van de weg. Ook dit jaar hadden we dat geluk.

Foto's rendieren volgen nog

Wel is weg 311 van wat mindere kwaliteit. Dit geldt met name voor het stuk van Tännäs tot aan de kruising bij Sörvattnet. Met de caravan achter de auto is op dit stuk de maximum aan te raden snelheid ongeveer 50 km/u in verband met slechte plekken in het wegdek. Vooral de bekende 'drempels', veroorzaakt door de stenen ondergrond, die op den duur langzaam door het wegdek omhoog komt. Als je caravan je lief is dus kalm aan, maar daar nodigt de omgeving ook voor uit, dus is het eigenlijk geen probleem. Op dit stuk komen ook de rendieren voor, dus daar moet je toch ook op letten. Een mooi stukje om de tijd voor te nemen.

17 juli Vandaag wat op en rond de camping gehangen en in het dorp Särna geweest. ook nog wat rondgereden.


IM000880.jpg (47375 bytes)
Uitzicht op de berg Stadjan; door ons beklommen in 2003
  
IM000880a.JPG (37897 bytes)    IM000880b.JPG (37840 bytes)
Op camping Särna


18 juli -  Vandaag hadden we gepland om vanuit Särna een grote rondrit te maken. Aangezien de dag al met regen begon en het er niet op leek dat dit veel beter zou worden besloten we maar om onze reis naar het zuiden weer een stukje voort te zetten. In de gids van de Zweedse Fcampings hadden we er een paar uitgezocht, gelegen aan de Klarälven, even voorbij Stöllet. We keken eerst op camping Björkebo (nr. 50 uit het boekje) en dat beviel ons zo goed dat we daar maar een plaatsje hebben gezocht. We stonden hier met onze neus aan de rivier.

IM000881.jpg (42685 bytes)
Op camping Björkebo

19 juli -   Vandaag hebben we vanaf de camping een rondrit gemaakt van plm 110 km. Dit ging hoofdzakelijk over grävelpaden door een groot stuk natuur. Af en toe prachtige vergezichten van bovenaf op diverse meren. Dankzij GPS niet verdwaald. Wel af en toe een bui.

 
20 juli - Vandaag veel vlotten de rivier, de Klarälven, zien afzakken. Hoewel de mensen uitgebreide instructies meekrijgen zijn er toch altijd die zich niet helemaal aan de regels houden en denken het beter te weten. Zoals even bij de camping aanleggen om boodschappen te doen terwijl je daar juist aan de andere kant van de rivier moet blijven. Daarom vandaag 2 strandingen gezien op de zandbanken. Dan zie je mensen proberen een vlot met een gewicht van meer dan een ton, tegen de stroom in van een zandbank te duwen. Verspilde moeite natuurlijk, maar het houdt je wel een halve dag bezig voor dat je er achter komt dat dat geen zin heeft. Wel leuk om naar te kijken overigens.

21 juli - Vandaag zijn we weer naar onze vertrouwde stek in Mårbacken gereden. Onze favoriete plaats was helaas bezet, maar er was toch voldoende ruimte om een plaatsje te vinden. Gelijk maar weer de boot vaarklaar gemaakt en te water gelaten. We willen hier toch nog een weekje blijven. Ook  weer een het klussen geweest. JanWillem was bezig met de aanleg van een nieuw steigertje, dus  . . . het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

  Verder >>>>