NOORWEGEN - reis 2008    deel 2    gastenboek

deel 1, deel 3, deel 4, deel 5 deel 6

4 juli - Vanmorgen de pootjes weer opgedraaid voor de volgende etappe.
Vandaag hadden we gepland te komen tot Gäddede aan de grens met Zweden en Noorwegen, maar we zijn toch wat verder doorgereden. Zoals eerder gezegd gingen we bij Strömsund van weg 45 af en reden naar de Noorse grens via weg 342, toch nog plm. 135 km. Hoewel het eerste stuk van deze weg slecht was en een beetje eentoning werd het gaandeweg beter. We vonden een mooie picknickplaats aan het Flasjön op een verhoogde strook langs de weg.

IM000823.jpg (49100 bytes)

Hier hebben we tussen de middag gegeten. We hadden er op gerekend dat er hier en daar nog wel een tankstation zou zijn, maar dat viel een beetje tegen. Met het benzinelampje brandend kwamen we tenslotte aan in Gäddede en daar konden we gelukkig weer tanken. Vandaar gingen we verder over weg 74 in Noorwegen. Nu werd de route toch wel erg mooi, met uitzichten op besneeuwde bergen en de rivier in de diepte naast de weg. Uiteindelijk aangekomen in Grong hebben we nog even bijgetankt, omdat we in Gäddede maar voor SEK 400 met de kaart konden tanken. Let op: bij sommige pompen is er een limiet voor het tanken met de kaart (Mastercard), meestal NOK 400,-. Ook konden we hier even bij een bank geld ophalen, want we waren weer in een ander land en dan heb je niks aan Zweedse kronen. Even voorbij Grong wisten we een goede parkeerplaats. Daar hebben we even gegeten. Het was toen inmiddels 19:15 geworden, maar we hadden toch nog wel zin om verder te rijden. Het wordt hier immers niet meer donker. Na plm. 2 uur rijden kwamen we aan in Svenningdal en zijn daar neergestreken op de gelijknamige camping (www.svenningdal-camping.no)

We besloten om hier even te blijven en op maandag 7 juli weer verder te gaan. Het was de afgelopen dagen erg heet geweest (29 graden) en volgens de berichten zou het over een paar dagen wat koeler worden. Even een rustpauze en gelijk de omgeving hier wat verkennen. Het is hier namelijk schitterend. Deze terrassencamping ligt langs de E6, maar aan de rivier sta je er zo ver vandaan dat je er weinig van merkt. In de snelstromende rivier langs de camping wordt veel gevist. Of er inderdaad veel gevangen wordt is ons niet bekend.

6 juli - Vandaag weer een mooie dag met veel zon. Temperaturen zijn iets lager, nl. tegen de 20 graden maar wel aangenaam.
We hebben vandaag een rondrit in de buurt van Svenningdal gemaakt. (GPS route gemaakt). Dit was een route van bijna 100 km. door een prachtig stuk natuur met mooie bergen, snelstromende rivieren en ook  . . . . .elanden. Dit waren trouwens de eerste elanden die we in al die jaren in Noorwegen hebben gezien. Tot nu toe waren al onze waarnemingen van elanden uitsluitend in Zweden. Je moet dus echt van de grote weg af en binnendoor gaan rijden om wat te zien. Dat is trouwens ook een stuk mooier en het rijdt heel ontspannend omdat er bijna geen ander verkeer is. Op de E6 kun je niet langzaam gaan rijden en plotseling stoppen als je wat ziet.

IM000830.jpg (1235072 bytes) IM000833.jpg (2012864 bytes)
De eland op deze foto was een jong exemplaar die -nog- niet schuw was. Pas toen ik dichterbij kwam ging zij er vandoor

We reden eerst over de E6 richting Trofors, sloegen daar rechtsaf op weg 73 en namen later bij Kløvimoen weg 273 om uiteindelijk weer bij Kappfjelli terug te keren op de E6. Als je in deze buurt bent een aanrader.

We hebben naar aanleiding van de weerberichten onze plannen gewijzigd. We hebben afgezien van een trip naar de Lofoten, omdat daar de komende week zeer wisselvallig en koud weer werd voorspeld.

7 juli - Vandaag wilden we via de poolcirkel en daarna via weg 77/95 naar Arvidsjaur in Zweden Op deze manier wilden we een rondje maken en dan de komende dagen via Storuman weer naar Noorwegen terug.
Het was opnieuw een prachtige dag met temperaturen van 15 - 22 graden (afhankelijk van de hoogte) en een stralend blauwe lucht. We hebben op de Poolcirkel in het restaurant even gegeten omdat het inmiddels al 13:30 was, dus dat moest eerst maar gebeuren.

IM000842.jpg (1003281 bytes)  IM000843.jpg (1171712 bytes)

Vervolgens zijn we doorgereden even voorbij de afslag naar Zweden om te tanken bij bezinepomp/camping/restaurant Saltdal. Daarna zijn we weg 77 ingeslagen richting Zweden. De eerste 35 kilometers van dit Junkerdal waren adembenemend mooi. Wel wat klimwerk voor de auto (10%) maar dat gaf geen enkel probleem. We zijn regelmatig even gestopt om foto's te maken en te filmen.

IM000845.jpg (1771300 bytes)

We kwamen ook langs een prachtige parkeerplaats op 720 mtr. hoogte (even voorbij de grensovergang met Zweden), maar het was nog veel te vroeg om daar al voor de nacht te gaan staan. Vervolgens hebben we nog plm. 75 km doorgereden in Zweden, maar we hadden beiden het gevoel dat we het niet leuk meer vonden. Wel gingen we hier weer over de poolcirkel.

IM000847.jpg (1415136 bytes)

Na al het moois in Noorwegen en het eerste stukje Zweden was de route nu zeer saai geworden. We zijn er in deze vakantie achtergekomen, dat we rijden door Zweden wat eentoning beginnen te vinden. Het klinkt wellicht vreemd, maar we zijn toch nog weer omgedraaid en hebben de 75 km. weer terug gereden en hebben ons gesetteld op de eerder genoemde parkeerplaats en hebben daar ook overnacht. Een schitterende plek. Van hieruit kon je ook diverse wandeltochten maken.We hadden geen spijt van onze beslissing om niet verder Zweden in te gaan.

IM000850.jpg (1407296 bytes)
Parkeerplaats aan weg 95 in Zweden, vlakbij de Noorse grens. Hier gaat de zon niet onder.

 

Verder >>