SCANDINAVIE-reis 2005    deel 1 flagSweden.gif (7546 bytes)  flagFinland.gif (7673 bytes) gastenboek

Reisverslagen deel 2, deel 3, deel 4, deel 5

In de zomer 2005 hebben wij een reis gemaakt die ging tot aan de meest NO punt van Noorwegen.

Auto: Peugeot 405 Break 1993, 1.8i, 125 pk, gewicht beladen plm. 1450 kg. incl. 2 personen
Caravan: Elddis Force 450, gewicht beladen plm. 1100 kg.

Combinatie

De details van de reis Nederland-Zweden slaan we maar over want dat is ieder jaar toch ongeveer hetzelfde. We zijn op 22 juni vertrokken uit Nederland en 2 dagen later in Zweden aangekomen.

 

route2005.GIF (9557 bytes)
De rode lijn geeft globaal de route aan


Het verslag begint op 25 juni als we vertrekken vanuit Mårbacken in Zweden (Nabij Torsby). Vandaar liep de route via Torsby en Malung naar Särna. Hier weten we een souvenirwinkeltje waar een goede sortering is met betrekking tot stickers voor op de caravan. Aangezien we weer een 'nieuwe' caravan hebben (zie verhaal vorig jaar) moeten er natuurlijk als eerste weer stickers op van elanden en rendieren.  Zonder dat ben je géén echte Scandinavië ganger (vinden wij). Je mag deze stickers dan ook alleen maar opplakken als je de dieren ook werkelijk hebt gezien, denk daarom.
knipoog.jpg (835 bytes)

Alleen voor scandinaviëgangers


25 juni - We wisten nog niet precies hoever we vandaag zouden rijden, maar uiteindelijk zijn we aangekomen op een parkeerplaatsje even vóór Funäsdalen. Wij noemen dit parkeerplaatsje 'apenstaartje' omdat daar vorig jaar een Tabbert@ stond.  Zo zie je hoe plaatsen een naam kunnen krijgen. Voor ons is dit dus voortaan @! Hier stonden al twee caravans en twee campers, dus wij zijn erbij gaan staan om daar te overnachten.
Onze reis liep vanaf Särna tot aan Tännäs via weg 311, omdat dit de kortste route was. Deze weg is voor auto met caravan en echte AFRADER gebleken. Zeer slecht wegdek over plm. 80 km.; gemiddelde snelheid 40 km/u met een beetje geluk. Spullen uit de kastjes. Dit doen we dus niet weer!

26 juni - Na een goede nachtrust op @ zijn we weer vertrokken. Via Funasdalen weg 84/31 richting Noorse grens (en Røros). Onderweg zagen we onze eerste rendieren. Altijd weer leuk om ze te zien. Op dit stukje weg (nog in Zweden), waar je aan de linkerkant alweer de bergen met sneeuw ziet van de Rödfjället, kom je langs een mooie waterval, de Hamrafjället. Niet gigantisch groot maar wel erg mooi om even bij te stoppen. Er is onlangs een goeie trap bij gemaakt, zodat je makkelijk op elke hoogte kunt kijken en fotograferen.


Hamrafjället                      Hamrafjället
Hamrafjället                      Hamrafjället

We vervolgden onze reis over de grens - zagen ook hier veel rendieren -

 Grens Zweden-Noorwegen     Rendieren
Grens Zweden-Noorwegen                                             Rendieren


en kozen bij Brekken voor weg 705, de ons bekende route naar het noorden. Deze weg 705 is echt een mooie route door veel natuurgebied. Mooie uitzichten onderweg.

 

langs weg 705 langs weg 705 langs weg 705 langs weg 705
langs weg 705 langs weg 705 langs weg 705 - minikerkje langs weg 705 - Stjördal

Aan het einde van weg 705 kom je uit bij Stjördal, dat ligt plm. 35 km. ten N. van Trondheim aan de E6.


Wij vinden de E6 door zuidelijk Noorwegen voor een deel erg eentonig en vaak druk; bovendien ontloop je met deze route de tolwegen rondom Trondheim. Omdat wij altijd vanuit de omgeving Torsby in Zweden starten ligt deze route voor ons ook meer voor de hand. Kom je uit zuid-west Noorwegen dan kan dat wat anders liggen. Kom je echter vanuit de buurt van Kongsvinger dan kun je kiezen voor de  alternatieve route via o.a. Flisa, Elverum, Rena en Røros en vandaar verder via weg 705. Het proberen waard.
Vanaf Stjördal volgen we de E6 (de Noordkaaproute); vanaf hier is het rijden over de E6 een prachtige reis met heel veel mooie uitzichten. Je gaat er dan ook regelmatig even uit om van de omgeving te genieten. Vergezichten, stroomversnellingen, sneeuw. Er zijn veel mooie picknickplaatsen langs deze route. Noorwegen op zijn mooist!

Onze volgende overnachtingsplaats is een parkeerplaats tussen de plaatsen Grong en Harran, enkele km. vóór Harran. Prachtige parkeerplaats. Helaas was het in de loop van de dag gaan regenen en het werd deze dag ook niet meer droog. De temperatuur was inmiddels gezakt naar plm. 10 graden, dus we hebben 's avonds maar op tijd de kooi opgezocht en zijn gaan slapen.

 

27 juni - We vertrokken 's morgens weer met regen en dezelfde temperatuur, dus dan kun je het beste ook maar rijden. In de loop van de morgen werd het toch weer droog en dat bleef gelukkig zo voor bijna de hele vakantie. Het viel dus allemaal nogal mee. De temperatuur bleef deze dag aan de lage kant, plm. 12 graden, maar dat went snel. We kwamen in de loop van de dag over de poolcirkel op de Saltfjellet (waar het maar 4 graden was met natte sneeuw). Het was niet onze eerste passage op deze plaats, maar hier moet je toch altijd weer even rondkijken. Je betreedt hier weer het gebied van de middernachtzon. Heerlijk die lichte avonden en nachten.

Parkeer[plaats bij de poolcirkel Shop en restaurant bij de poolcirkel Monument bij de poolcirkel

Foto's op de poolcirkel in Noorwegen

We zijn deze dag doorgereden over de E6 tot aan een parkeerplaats nabij Kobbelveid met aan de ene kant bergen met sneeuw en aan de andere kant uitzicht over een groot meer met daarachter weer meer bergen. Prachtige parkeerplaats die ook redelijk bezet was.

 

Parkeerplaats Kobbelveid  Uitzicht vanaf Parkeerplaats Kobbelveid
Langs de E6 bij Kobbelveid

 
28 juni - Vandaag met redelijk weer (droog en plm. 14 graden) verder gereden. Onderweg kom je de nodige (tientallen) tunneltjes tegen. Dit zijn over het algemeen geen keurig betegelde tunnels, maar smalle 'grotten' met ruwe rotswanden, waar het binnenin soms net zo hard 'regent' als buiten; bovendien zijn ze over het algemeen ook maar matig verlicht. Ze variëren in lengte van enkele honderen meters tot wel 3 kilometer.

 

tunnel - ingang  tunnel - verlichting  tunnel - uitgang

Van onze parkeerplaats tot aan de boot van Bognes naar Skarberget (de enige pont in de E6) was nog ongeveer 90 km. dus dat was zo gepiept. Bij de boot gesprek gehad en koffie gedronken met Noors echtpaar uit Stavanger. Emailadressen uitgewisseld, dus dit wordt vervolgd. Tijdens onze vorige boottocht vanaf Bognes hadden we wel veel mooier en vooral warmer weer. (zie verslag reis 2004). Gelukkig scheen wel de zon.

Uitzicht vanaf de veerboot   Veerboot
Overtocht Bognes - Skarberget op de E6

We zijn deze dag doorgereden tot aan de camping in Skibotn (zie bij 29 juni), waar we vorig jaar ook waren. Eten opgehaald uit restaurant, gedoucht, water en toilet ververst en geslapen. Het uitzicht op de gjetsjers was door de laaghangende bewolking een stuk minder fraai dan vorig jaar maar toch de moeite waard.

Skibotn camping
Op camping Olderelv in Skibotn

29 juni - Vandaag met redelijk weer (droog en plm. 14 graden) verder gereden. Van camping Olderelv in Skibotn (Zie campingoverzicht Noorwegen onder Nordland) zijn we doorgereden tot Hammerfest.

Onderweg kwamen we langs een fjord, waar het op dat moment wemelde van de scholen koolvis. We hebben daar even gegeten en een poosje gevist. Helaas kon ik de hengel niet ver genoeg ingooien dus een goede vangst bleef uit. Maar het was wel een mooi gezicht.

koolvis                      koolvis
koolvis                      koolvis

 

We wilden op een parkeerplaats nabij Hammerfest overnachten, maar er bleek daar geen enkele redelijke mogelijkheid te zijn. We waren op weg naar Hammerfest wel langs een plaats gekomen waar al een camper stond, dus zijn we daar maar naar terug gereden. Het bleken Nederlanders te zijn met enkele honden; ze waren blijkbaar héél erg op hun privacy gesteld. Zodra wij op de parkeerplaats stonden, gingen direct de gordijntjes dicht. Af en toe zagen we nog wel iemand die buiten iets moest doen, maar verder niets. Nou ja, wij waren echt niet van plan om op bezoek te komen, maar een praatje zo onderweg is toch altijd wel gezellig. Deze mensen leken een beetje contactgestoord. We hebben daar trouwens heerlijk geslapen en zijn de volgende morgen weer vertrokken. De camper stond er toen nog. (nu misschien nog wel :-))


430 - op parkeerplaats 20 km vòòr Hammerfest

Verder >>