SCANDINAVIE-reis 2005    deel 3 flagSweden.gif (7546 bytes)  flagFinland.gif (7673 bytes) gastenboek

Reisverslagen  deel 1, deel 2, deel 4, deel 5

4 juli - Vandaag hebben we een begin gemaakt met onze terugreis uit het hoge noorden. We hebben, in verband met de afstand, besloten om terug te gaan via Finland en Zweden, omdat de weg via Noorwegen wel erg veel kilometers vraagt.

Zodra we ongeveer 50 km hadden gereden kwamen we toch in een heel ander weertype dat buiten de invloed stond van het koude water van de Barendszee en de Varangerfjord. Het werd volledig zonnig en al gauw boven de 25 graden. Heerlijk weer. Later zou het echt heet worden.

We reden via weg E75 naar Finland. Via o.a. Tana Bru waar de E6 en de E75 samen gaan tot aan de splitsing bij Utsjoki. Daar buigt de E75 naar het zuiden af Finland in. Wij vinden Finland, op enkele stukken na, niet echt een fijn en gezellig land om door te reizen. Het wordt al vrij snel erg eentoning. Borden langs de weg zijn al helemaal niet te lezen. De woorden zijn soms zo lang, dat je bijna moet stoppen om te zien wat voor woord er staat. We hebben overnacht op een parkeerplaats nabij Hinkula. Hier stonden alweer   . . . Nederlanders, volgens ons ook met een contact probleem. Samen met degenen die we troffen bij Hammerfest waren dit gelukkig de enige contact gestoorden die we zijn tegengekomen. Verder alleen maar gezellige mensen ontmoet, gelukkig.

Parkeerplaats bij Hinkula
Parkeerplaats bij Hinkula

5 juli - Vandaag onze weg vervolgd via de E75 met als bestemming o.a. de poolcirkel bij Rovaniemi en natuurlijk de kerstman. Dat moet je ééns hebben gezien (en dat is dan ook wel genoeg).  Onderweg nog 'huisgerookte' vis gekocht bij een kampje langs de weg. De vis was echt héél lekker.

Lappenkamp
Lappenkampje langs de weg

Goed, we hebben de kerstman en het hele circus gezien. Ontzettend commercieel allemaal, maar wel een keer leuk (maar dan ook niet weer). We hebben ècht de kerstman gezien !!. Arme man. Hij zat allemaal kinderen te ontvangen in zijn Kerstmanpak en dikke sokken aan en dat bij ruim 32 graden!! Pfffff.

467 - Santa Claus Village   470 - Santa's house  468 - Souvenirshop
Santa's house
469 - Overzicht

Wat souveniertjes gekocht voor thuis, de kinderen, de buren, etc. Nog even wat gegeten, de 'tamme' eekhoorn op de parkeerplaats gevoerd en weer verder.
We wilden nu toch echt Finland uit, want we hadden de afgelopen nacht niet echt fijn geslapen vanwege de muggen en dat nog wel in een caravan! Met het in- en uitlopen zijn er waarschijnlijk zoveel muggen meegekomen dat we er de hele nacht plezier van hadden.
Even ten Z van Rovaniemmi hebben we weg 930 genomen richting Overtornea in Zweden. Het landschap veranderde vrij snel en wij voelden ons weer 'thuis'. Dat zit natuurlijk tussen de oren, maar wij voelen ons daar lekker bij, dus wat geeft het. We zijn deze dag doorgereden tot aan de grote parkeerplaats in Töre, die al redelijk bezet was. Hier hebben we weer goed geslapen.

6 juli - We wilden vandaag weer verder richting ZO, omdat we toch nog een stukje via Noorwegen wilden. Hoe precies, dat zouden we nog wel zien. We wilden in ieder geval weg 45 zien te bereiken omdat daar de overnachtingsplaatsen wat vaker voorkomen (dachten we). Uiteindelijk zijn we blijven hangen op een plaats even voor Arvidsjaur aan weg 94. Toen we er eenmaal stonden kregen we sterk de indruk dat we op een camping beland waren; er stonden nl. diverse caravans met voortent en dat duidt op een langer verblijf. Navraag leerde ons echter dat het toch geen camping was en dat we er vrij mochten staan. De plek was schitterend en zo ongeveer 100 km. onder de poolcirkel was de middernachtzon als een langdurende zonsondergang te zien. Prachtig ! Om 02:00 uur (wakker geworden van vreemde geluiden in het bos) keken we nog even uit het raam over het meer en toen begon de zon alweer hoger te komen.

 

473 - Vrij kamperen bij Arvidsjaur

474 - 's-Avonds om 23:30 uur   476 - 's-Nachts om 02:00 uur
's-Avonds 23:30 uur                                         's-Nachts 02:00 uur

Het water in het meer was ruim 20 graden dus hier kon ook lekker worden gezwommen wat dan ook gebeurde. Dat kan lang niet altijd op deze hoogte, maar nu wel.

 

Verder >>