Frankrijk 2006


Gastenboek
Onze andere reizen

Deel  1, 2, 3, 4

12 april hebben we Normandië verlaten en zijn verder getrokken tot aan het zuiden van Bretagne in de buurt van Vannes. We hebben gezocht naar een SVR-camping die in de gids stond vermeld, maar troffen zo´n zooitje ongeregeld aan, dat we maar snel verder zijn gegaan.(SVR gids Frankrijk nr 24). Aan de kust vonden we een camping op een schiereilandje in Pénerf, dat is vlakbij Damgan. De - 2 sterren - camping du Lenn stelde niet zoveel voor - veel vaste plaatsen en zeer gebrekkig sanitair -, maar de omgeving was de moeite waard om enkele dagen door te brengen. Tenslotte hadden wij ons eigen toilet in de caravan. Je kon elke dag heerlijk langs het strand of naar het haventje wandelen. Bij laag water kwamen mensen van heinde en ver om oesters en andere schelpdieren te zoeken. De drooggevallen rotsbodems met zeewier zaten vol met dit spul. Aangezien wij hier geen liefhebbers van zijn hebben wij ons maar beperkt tot wandelen en vogels kijken.

   
   


Tijdens deze dagen hebben we ook nog even een bezoekje gebracht aan Vannes. Een mooi stadje, maar wel druk. Veel oude gebouwen, een mooie haven en goed op toeristen ingesteld.
Het weer was de ene dag beter dan de andere. Net Nederland dus.

 


 

17 april zijn we begonnen aan onze thuisreis. We hebben besloten om dit met een omweg te doen om zodoende nog een ander deel van Frankrijk door te rijden en niet via dezelfde naargeestige route door België te moeten rijden. Bovendien willen we een idee krijgen hoe de bovenste helft van Frankrijk er uitziet. We gaan van de westkust dwars door Frankrijk, onder Parijs door, naar het oosten en vandaar noordwaarts via Luxemburg en België naar Nederland.
Voor de geïnteresseerden geef ik hieronder aan hoe we zijn gereden. De overigen mogen dit wel overslaan.
Vandaag reden we via Nantes, de N23 volgende langs de Loire tot aan Angers, vandaar via de N147 en de D938 naar Baugé, verder via  de D766 tot aan Blois. Daar gingen we verder via de N152 tot aan Beaugency, een stadje aan de Loire ongeveer 25 kilometer vóór Orleans. Over het algemeen een vrij eentonige route door lichtglooiend landschap al zijn de kleinere plaatsjes vaak wel mooi om door te rijden. Veel oude gebouwen, vakwerkhuizen en mooie kerken. De route langs de Loire ligt toch zover van de rivier af dat je die onderweg helemaal niet ziet.
In Beaugency hebben we overnacht op een camping municipale aan de overkant van de Loire. Hier ligt een stenen boogbrug over de rivier. ´s Avonds zijn we nog even langs de Loire en naar het stadje gewandeld en ontdekten dat dit een prachtig oud centrum heeft met veel middeleeuwse gebouwen. Echt de moeite waard.

   
     

   

18 april Na een goede nachtrust aan de Loire zijn we vandaag gereden tot aan Verdun. We volgden vanaf Beaugency weer de N152 tot aan Orléans, de route om deze stad heen was goed aangegeven, daarna namen we de N60/E60 die afboog naar Montargis en verder liep via Coutenay en Sens tot aan Troyes. Vandaar via de D960 en de D400 en de D384 naar St. Dizier. Verder via de N35 naar Bar le Duc
Het was de bedoeling om te komen tot aan Bar le Duc, maar de enige camping die daar was (we hadden op veel meer gerekend) was gesloten. Daarom zijn we maar doorgereden via de N35 en uiteindelijk verder gekomen dan we hadden gepland, nl. Verdun.

 

   

Verdun


Evenals gisteren reden we door lichtglooiend land met over het algemeen allemaal bouwland. Af en toe een stukje waar de natuur wat mooier was, een gezellig plaatsje, maar in doorsnee niet het vakantieland waar wij van dromen. Wat natuur betreft zijn wij natuurlijk wel erg verwend met Scandinavië (zie onze reisverslagen daarover). Wellicht is Oost- en Zuid Frankrijk mooier, maar dat zien we hopelijk een andere keer. We hebben al plannen om volgend voorjaar die kant op te gaan; maar dat duurt nog een tijd. We hebben inmiddels besloten om morgen niet via Luxemburg te gaan, maar een stukje Ardennen mee te pikken en in 2 dagen via België weer naar Nederland (Maastricht) te rijden.

19 april Ons voornemen om vandaag een rustige dag in te lassen en niet meer dan 200 á 250 km te rijden via de Ardennen is maar gedeeltelijk gelukt. Aangezien we geen kaart van België hadden (we hadden deze route niet van te voren gepland) had ik de voorgaande avond op de Laptop met behulp van Route66 een lijstje met plaatsen opgeschreven waarlangs we een mooie route zouden kunnen  rijden (dachten we). In de loop van de middag zouden we dan daar ergens een camping opzoeken en als het ons beviel daar nog een dag langer blijven. We hadden nog wel wat tijd over tenslotte. We zijn van Verdun vertrokken via de D964, na plm. 10 km rechtsaf de D905 genomen. Vandaar via de D65, D66 en een stukje N18 via Longuyon en nog 8 km. verder de Belgische grens over richting Virton. Tot de middag liep dit goed en stond op de borden steeds weer de volgende plaats van ons lijstje. Zodoende een mooi deel van de Ardennen doorgekomen. Echt een mooi gebied.
Tot we op een gegeven moment de volgende plaats niet konden vinden. Behulpzame Belgen wezen ons de weg, maar die liep natuurlijk via snelwegen. Wat een ramp. We hadden wel eens iets gehoord over slechte wegen in België, maar dit sloeg toch alles. Op de 4-baans autoweg zaten regelmatig gaten van wel enkele m² groot in het asfalt. Op die plaatsen was er gewoon een laag asfalt af. Iedereen vloog daar met volle snelheid overheen alsof dit de gewoonste zaak van de wereld was. Wij durfden onze auto en caravan niet zo te martelen. Later vonden we de geplande route weer terug, maar de wegen werden er niet meer beter op. Bovendien was er nergens een camping te bekennen; we hebben diverse malen aan voorbijgangers gevraagd of ze ook een camping in de buurt wisten, maar alles zonder resultaat. Verder werd de route steeds saaier met alleen maar bebouwing langs de weg alsof de ene plaats aan de andere vastzat. Uiteindelijk hebben we vandaag toch nog 365 km gereden.

Onze conclusie aan het begin van de vakantie werd helaas weer eens bevestigd. Als het aan ons ligt géén België meer. Als we weer naar Frankrijk willen, zoeken we wel een route via Duitsland. Met België hebben we het even gehad!

Uiteindelijk vonden we een camping net over de grens met Nederland vlakbij Maastricht.


Op camping in Limburg

We blijven hier een nachtje en gaan morgen verder naar de omgeving van Hattem (Gld) omdat we daar aankomende zaterdag een familiedag hebben. We willen daar dan het weekend overblijven en gaan dan maandag weer terug naar huis.
Al met al hebben we een mooie vakantie gehad. Onze negatieve vooroordelen over Frankrijk en de Fransen zijn nu wel weg. Aardige mensen en een mooi land; we komen vast nog wel eens terug.

Einde

Totaal gereden plm. 4000 km.

 

deel 1