Duitsland 2011 - 1                        

Reisverslagen Piet & Matty de Vos 1 - 2 - 3

gastenboek 

 - 

We reizen met een Subaru Forester met daarachter een Elddis Force
31 maart
Vandaag moesten we eerst nog met de caravan langs de dealer in Ommen. Onze omvormer was kapot gegaan en dus hadden we geen stroom in de caravan.
Zoiets gebeurt natuurlijk altijd als je op het punt staat om weg te gaan. Gelukkig was het redelijk snel weer opgelost en konden we vanuit Ommen de reis vervolgen richting Duitsland. Bij Enschede de grens over richting Osnabrück; we hadden dus niet eens een omweg gemaakt met de tussenstop in Ommen.
Het was de hele dag min of meer regenachtig, dus er was niet veel aan. Gewoon maar doorrijden naar de geplande camping bij Bielefeld - camping Meyer zu Bentrup. Vergeet deze camping maar weer gauw, want het stelt niet veel voor. Verwaarloosd terrein en veel vaste plaatsen met krotten van stacaravans er op. De receptie was het grootste deel van de dag onbemand. Dus moest je op zoek naar de beheerder, terwijl deze camping toch echt opengaat op 1 maart ! Zelfs de verlichting op het terrein was nog niet in orde.
Maar goed, we hebben de tijd toch grotendeels in de caravan doorgebracht vanwege de regen en 's nachts heerlijk geslapen

Op camping te Bielefeld

De volgende morgen op camping Meyer zu Bentrup in Bielefeld




Ingang van camping
Paulfeld in Catterfeld


Camping Paulfeld


Paulfeld Baude - het restaurant

1 April














Vandaag was het droog en scheen af en toe de zon. Het was een stuk zachter dan gisteren; prima weer.
Onderweg nabij Eisenach Onderweg nabij Eisenach
 Onderweg even voorbij Eisenach aan weg A4

Om plm 13:30 kwamen we aan op camping Paulfeld in Cattersberg; dit ligt wat ten zuiden van Gotha aan de rand van het Thüringer Wald. Een heel mooie omgeving en bovendien een prachtige camping. Wat een verschil met de vorige. Alles prima verzorgd en bovendien een prima restaurant op de camping.
Daar hebben we 's avonds maar eens lekker gegeten.




Beide foto's bij de ingang van camping Paulfeld


Onze zonnige plaats

Op de Grosser Inselberg, hoogte 916 mtr.:




Bij de parkeerplaats stond een man honing te verkopen; dus daar hebben we maar even een pot van meegenomen.

2 April
De weerberichten voor vandaag zijn helemaal uitgekomen; het was een stralende dag met temperaturen ruim boven de 20 graden.
We hebben eerst vandaag een mooie rit gemaakt in de buurt. Allemaal mooie binnenwegen door het Thüringer Wald.
De route liep eerst naar F
riedrichroda, een mooi plaatsje. Vandaar gingen we wat meer het Thüringer Wald in o.a via Tabartz naar de Grosser Insleberg. Op deze hoogte lagen nog wat sneeuwresten. Op de daar aanwezige skihelling was ook de laatste sneeuw aan het smelten, maar verder was de lente al in aantocht.

Bij picknickplaats even voor Brotterode
 
 Bloemen en riviertje op weg naar Brotterode


Naambord bij het inrijden van het plaatsje Ohrdruf in Thüringen  

Omdat er achter het dorp Ohrdruf een uitgebreid zgn. Sperrgebiet is, vermoedde ik dat daar wellicht iets meer te vinden was, maar dat was niet zo. Al zoekende belandden we in het dorp Wölfis. Aan het einde van dit dorp heb ik een man aangesproken, die, gezien zijn leeftijd, wel het een en ander zou kunnen weten. Gelukkig wilde hij wel wat vragen beantwoorden en zodoende kwamen we erachter, dat we aan de rand van het voormalige kamp stonden. Het huis van deze man was het laastste overgebleven gebouw wat er nog stond. De rest was in de loop der jaren verdwenen en had plaats gemaakt voor nieuwbouw.

3 April
We hebben deze dag gebruikt om wat plaatsen te bezoeken die verband houden met de 2e wereldoorlog. En dan met name voor wat betreft een oom, die in april 1945 hier is omgekomen. Uit onderzoek op Internet en correspondentie met het Int. Rode Kruis waren we zover gekomen, dat we inmiddels weten dat deze oom als laatste 'verblijfplaats' een kamp in het plaatsje Ohrdruf had. Dus eerst daar maar eens heen, alhoewel we inmiddels ook weten dat er in Ohrdruf helemaal niets meer van een kamp is te vinden.

Achter dit bord lag vroeger het kamp Ohrdruf; het riviertje op de voorgrond was de grens.

Verder zoekwerk leverde nog enkele plaatjes op, waarvan we er hier nog 2 laten zien. De rest van het verhaal hierover is niet voor iedereen interessant, dus laten we het voor vandaag hierbij.
 
Monument massagraf                  Ingang van gangenstelsel, gegraven door gevangenen



Op camping Ettersburg bij Buchenwald


4 April
Vandaag zijn we verhuisd naar een camping vlakbij het kamp Buchenwald. ook dit willen we even bezoeken. De camping stelt niet veel voor. Erg simpel - geen internet.


Hoofdingang van kamp Buchenwald


Wachttoren                           Maquette bij monument van het 'kleine kamp'
5 April







































Vandaag was dus de dag van het bezoek aan kamp Buchenwald. Ik zal even wat foto's hieronder plaatsen, maar het hele verhaal vertellen is niet voor iedereen interessant.
Het moet tenslotte een reisverslag blijven.


Ingang van Kamp Buchenwald : "Jedem das Seine"  


Ontvangst en ontsmettingsgebouw

Crematorium
Appèlplaats Isoleer- en strafcellen
Appèlplaats                                   Straf- en isoleercellen

Ook 2 grote hallen met documentatie, foto's en attributen bekeken. Om alles te bekijken heb je zeker wel een dag nodig. Maar dan is het ook wel genoeg; het was een indrukwekkende dag.

volgende