Duitsland 2011 - 2                      

Reisverslagen Piet & Matty de Vos 1 - 2 - 3

gastenboek 

 - 
Op camping Gaisweiher nabij Flossenbürg

Flossenbürg met op de achtergrond de restanten van een middeleeuws kasteel

6 april
Vandaag zijn we verhuisd naar de omgeving van Flossenbürg; ook hier willen we een kamp bezoeken waar mijn oom plm. 14 dagen geweest is in febr./maart 1945.

We zijn aangekomen op camping Gaisweiher, een grote, maar nu nog rustige camping aan een meer. ook hier stikt het van de kikkers, maar omdat wij op een hoger terras staan hebben wij er geen last van. De meeste caravans die hier staan zijn niet bewoond, maar staan er het hele jaar. Het sanitair is netjes, maar zeer ouderwets. We zitten hier plm. 5 km. van de grens met Tjechië.

De omgeving is hier schitterend en Flossenbürg is een prachtig plaatsje.

 
Ruine van middeleeuws kasteel bij Flossenbürg

 
Boek met namen van gevangenen en blad met de naam van mijn oom.




Bord bij de ingang van het kamp - Overzicht herdenkingsplaatsen, crematorium en wachttoren
7 April


Vandaag hebben we kamp Flossenbürg bezocht. Hoewel het kamp een stuk kleiner is dan kamp Buchenwald, hebben we hier toch aardig wat tijd doorgebracht. Als gevolg van een vraag van mij aan een suppoost, werden wij vriendelijk verzocht ons te begeven naar het hoofdgebouw op het kamp. Dit gebouw was in de oorlog de Kommandatur, waar de SS gezeteld was. Nu liepen wij door die gangen en dat gaf best een vreemd gevoel. Wij werden vriendelijk ontvangen en behalve de door mij gestelde vraag werd er samen met ons doorgespit over andere ontbrekende gegevens. Het werd op die manier best een aparte dag met een onverwachte wending.
Na vandaag echter maar voorlopig geen kampen meer; het is best indrukwekkend en geestelijk vermoeiend. Hieronder nog enkele foto's uit kamp Flossenbürg:




De vroegere kommandatur, nu administratiegebouw

We laten het maar hierbij. Natuurlijk heb ik nog veel meer foto's gemaakt


Ingang van camping Illertissen
8 April
Vandaag zijn we weer verder gegaan en uiteindelijk beland aan de westzijde van Beieren in het plaatsje Illertissen. We hadden een mooie rit met heel mooi weer. Beieren is prachtig; we moeten nog maar eens terug. Nu hebben we helaas geen tijd meer. Even een middag en nachtje bijkomen en dan morgen weer verder.

Ons plaatsje op bijna lege camping



Zicht op de Vogezen - het is helaas niet helder

9 April
Vandaag hebben we een prachtige rit gemaakt door het zuiden van Duitsland. We kwamen daarbij een stuk langs de Bodensee en de noordkant van de Rijn. Aan de overkant ligt dan Zwitserland. Dit gebied is tevens de zuidkant van het Zwarte Woud. Heel mooi. We zijn na 325 km. beland op camping 'Lugs ins Land' in Bamlach. Een voor onze begrippen te grote en te officiële camping. Het is echter maar voor twee nachtjes en voor het eerst hebben we weer eens internet en dat is ook wel prettig.
Vanaf deze camping, die terrasgewijs op een helling ligt kijk je, voor zover de bomen dat toelaten, over de rivier de Rijn en in de verte zie je de bergen van de Vogezen.
We zitten hemelsbreed ongeveer 18 km ten Noorden van Basel in Zwitserland.


In de verte een bocht in de Rijn  

 


Plaatjes op camping in Bamlach



Uitzicht vanaf de camping; in de verte de Rijn,
10 April
We hebben vandaag een luie dag gehad; vanmiddag wat in de omgeving rondgereden om toch een indruk te krijgen van deze hoek van het Zwarte Woud. Een prachtige omgeving; jammer dat we niet meer tijd hebben. Goed voor nog eens een aparte vakantie?


Doorkijkje in het Zwarte Woud


Zicht op de Vogezen in Frankrijk

Deze camping is een zgn. ACSI camping uit het kortingsboekje met nummer 474 (2011). Bij deze camping geldt de korting helaas alleen als je genoegen neemt met een plaats op de parkeerplaats bij de ingang. Hier komt iedereen aan en vertrekt daar ook, dus het is een komen en gaan. Verder komt iedereen hier langs om afval in de containers te gooien. We hebben maar een toeslag betaald en een betere plaats uitgezocht. Mooie camping verder, maar niet meer voor ons. Deze hoort niet in het kortingsboekje thuis!



Langs de A6 - Route Soleil

Onderweg op een rustplaats aan de A6, tussen Beaune en Charlon sur Saone.

11 April




















Vandaag hebben we Duitsland vaarwel gezegd en we zijn, via de Vogezen, doorgereden naar de Bourgogne in Frankrijk. We wilden nog even dit mooie gebied bezoeken waar we ook vorig jaar al waren. En natuurlijk nog even wat van die heerlijke wijn meenemen.

We zijn nu weer op camping Moulin de Collogne in St. Boil (ACSI 1322(2011)) waar we vorig jaar ook stonden. Alleen is de natuur hier nu veel verder dan vorig jaar, maar dat zal in Nederland ook wel zo zijn. Alles is al zo groen en er bloeit al zoveel; gewoon een prachtig landschap.

Onze plek op Moulin de Collogne
Onze plaats op camping Moulin de Collogne


Zicht op Culny  Zicht op Culny
Culny



De wijnstok loopt al uit                                     Wijngaard                                



 Ook de blauwe regen bloeit al volop  
12 April




















































Vandaag hebben we wat rondgereden in de wijde omgeving van St. Boil.

Kasteel in Sercy
Kasteel in Sercy




Bourgogne, prachtig en liefelijk landschap. Ook erg afwisselend.
Vaak aan de ene kant van de berg wijngaarden en aan de andere kant akkerbouw en veeteel


We hebben nog steeds mooi weer, al is de temperatuur als gevolg van de noordenwind wel enkele graden lager dan de vorige dagen.
Ideaal weer om wat rond te toeren en hier en daar even wat te bekijken. Morgen nog maar even een rondje Bourgogne maken en even wat wijn zien in te slaan.

volgende