NOORWEGEN - reis 2009        deel 1        gastenboek

Reisverslagen  deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 deel 6

In deze zomervakantie (11 juni t/m 16 juli)  brengen wij een bezoek aan Noorwegen

We reizen met een Subaru Forester 2.0 X Comfort met daarachter een Elddis Force 450/2 caravan

-------------------------------

11 juni - Vanmiddag zijn we om plm. 16:00 vertrokken met de bedoeling om in Noord-Duitsland te overnachten. In Duitsland waren veel weg werkzaamheden aan de weg tussen Bremen en Hamburg. Dat zal nog tot november 2010 duren. Gelukkig konden we overal redelijk doorrijden. Uiteindelijk hebben we 's avonds een parkeerplaats opgezocht bij het benzine station langs de snelweg te Ustrup in Denemarken. Toch nog een stukje verder dan de bedoeling was. Auto eerst even volgetankt en daarna gaan slapen.

IM000316_ir_0.jpg (11315 bytes)
Op parkeerterrein te Ustrup - Denemarken


12 juni - Vanmorgen werden we wakker met zon, maar de eerste tekenen van het voorspelde slechte weer waren er al. Het duurde nog tot even vóór Kopenhagen voordat de eerste regen viel. Dat duurde dan ook tot de volgende dag.
Het begon onderweg steeds harder te waaien en we moesten nog twee hoge bruggen over, nl. de Grote Beltbrug en de Öresundsbrug. Gelukkig hadden we op beide bruggen de wind pal in de rug, zodat we er weinig last van hadden. De caravan schudde nauwelijks en van enige onstabiliteit was niets te merken. Dat zou met een zijwind wel anders zijn geweest. Op de eerst genoemde brug zit je namelijk plm. 75 meter boven de zeespiegel en daar kan het dus behoorlijk spoken.
Wellicht hadden we dan een dag in Denemarken moeten blijven of we hadden met de boot kunnen gaan. Maar gelukkig viel het allemaal erg mee.

In Götenburg kwamen we op een mooi tijdstip aan: midden in de spits! En die was vanwege het slechte weer extra druk. Dat kostte ons wel bijna een uur extra. Uiteindelijk waren we om plm 18:00 uur op de parkeerplaats in Ljungskile aan de E6 (ongeveer 60 km ten N van Götenborg) waar we elk jaar overnachten.

IM000317_ir_0.jpg (12543 bytes)
Op parkeerterrein te Ljungskile - Zweden


13 juni - Vandaag zijn we van Ljungskile via Bengtsfors en Åmal naar Mårbacken gereden (camping Skogsgarden, sek 170/nacht) en deden daar 3,5 uur over. Het regende af en toe nog wat en ook was het af en toe even droog. Mooi weer is het nog niet. Vanaf morgen zal het beter worden volgens de berichten. Daar houden we het dan maar op. Vanmiddag even wat boodschappen gedaan bij de ICA in Torsby (webcam) en de caravan op zijn plaats gezet met de luifel er aan. Zo hebben we in ieder geval een droge plek voor de deur voor onze spullen.
We willen hier even een poosje blijven.
Totale afstand vanaf huis tot hier is 1460 km.(er zijn kortere routes, maar wij geven de voorkeur aan deze))

IM000320_ir_0.jpg (14451 bytes)
Op camping Skogsgarden

14 juni - Vandaag een zonnige dag. In de middag hebben we wat rondgereden in de buurt, o.a. naar de stuw bij Gräsmark. Verder hebben we een route gereden aan de hand van een gedetaillerde kaart over boswegen. Af en toe even zoeken, maar toch goed terecht gekomen. Zelfs de TomTom wist de weg hier te vinden.
Ook hebben we vandaag onze boot te water gelaten en wat gevaren in de omgeving.

IM000318_ir_0.jpg (12415 bytes) IM000319_ir_0.jpg (13601 bytes)
Bij de stuw van Gräsmark

Voor de komende dagen is de weersverwachting nog wat onzeker. We zien wel.

15 juni - Afgelopen nacht heeft het heel lang geregend; in de morgen werd het wel weer droog, maar het bleef stevig waaien waardoor het vrij fris bleef. Pas in de loop van de middag werd het beter. In de avond was de wind weg en de zon weer volop aanwezig. We hebben vanavond weer even een rondje gereden in de hoop elanden te zien, maar helaas. Volgende keer beter. Vlakbij de camping nog even wat mooie foto's gemaakt met de laagstaande zon. De komende dagen verwacht men gelukkig goed weer.

 IM000321_ir_0.jpg (9314 bytes) IM000322_ir_0.jpg (10470 bytes)
Laagstaande zon boven de rivier de Rottnan        Diverse bootjes aan de rand van de camping
IM000323_ir_0.jpg (8045 bytes)
De wind was helemaal gaan liggen en het water was als een spiegel

16 juni - Vandaag een redelijke dag met veel zon. Wel staat er nog steeds een frisse NW wind. Wat gevaren en rondgereden. Tijdens een van de vaartochtjes een eland gezien die langs de oever liep. Vanavond nog even met de boot op beversafari geweest. En met succes, want er zitten er heel veel in deze omgeving.

17 juni - Vandaag was het wat warmer dan de vorige dagen. Vanmiddag hebben we een boottochtje gemaakt richting Lekvattnet. En verder een mooie wandeling gemaakt in de omgeving en in de zon gezeten. Een heerlijke dag.

 IM000324_ir_0.jpg (14008 bytes)  IM000325_ir_0.jpg (15049 bytes)
Onze boot op het droge.

18 juni - De dag begon met wat regen, maar volgens de berichten zal het vanmiddag weer droog worden. Op de weersite van Noorwegen (www.yr.no) blijkt, dat het in het Noorden toch nog steeds wat beter weer is. We sluiten dus niet uit dat we eventueel volgende week alsnog naar het noorden gaan. De temperaturen blijven aan de lage kant. Volgens de kranten hier is deze zomer tot nu toe de koudste sinds 50 jaar. Het zij zo.
Het is inmiddels middag en het regent nog steeds. De weerprofeten hier hebben het dus ook wel eens mis. We hebben vandaag nog weer eens een rondje gereden dat we vroeger met de kinderen ook wel deden toen we in Lysvik met de tent stonden. We kwamen dan over een binnenweg waar langs de kant bij een huis een aparte brievenbus stond. Niet aan een paal maar aan een metalen 'mannetje'. We hebben hem weer gevonden. Er was nog niets veranderd.

IM000326_ir_0.jpg (12117 bytes)
Aparte brievenbus

19 juni - Vandaag mooi weer en de voorspellingen zijn ook erg goed. We hebben weer wat gevaren en rond gereden in de bossen in de omgeving van Mårbacken. Met een gedeatilleerde kaart (o.a. verkrijgbaar bij de VVV Torsby en op camping Skogsgarden) kun je hier mooie tochtjes maken over de kleinste weggetjes. De kwaliteit van de wegen is niet altijd geweldig, maar met onze 4wd is dat geen probleem. Af en toe zie je stenen met een rode mossoort er op. Heel mooi in de zon.

IM000327_ir_0.jpg (9551 bytes) IM000328_ir_0.jpg (19380 bytes) IM000329_ir_0.jpg (12580 bytes)
In de bossen bij Mårbacken

 

Verder >>