LOFOTEN-reis 2004    deel 1       gastenboek

Reisverslagen  deel 2, deel 3, deel 4

In de zomer 2004 hebben wij een bezoek gebracht aan het gebied rondom de Lofoten.

Wij zijn gestart op 30 juni,  vanuit Mårbacken in Zweden (Nabij Torsby). Vandaar liep de route via Lekvattnet, Östmark, naar de Noorse grens, vandaar via o.a. weg 202 naar Flisa, weg 20 naar Elverum, weg 3 naar Koppang, weg 30 naar Røros. Dit was ons eerste doel.
Røros is een heel oud kopermijnstadje, waar heel veel te bezichtigen valt. Naast de schitterende toren met kerk - deze stond helaas in de steigers -, is een groot deel van Røros nog in de oude stijl bewaard gebleven. Huisjes, straatjes, alle werkplaatsen, de slakkenbergen, de kopermijn zelf, etc. Omdat we niet zoveel tijd hadden zijn we niet aan alles toegekomen maar we hopen dat een andere keer nog eens te doen. Hier hebben we 1 nacht op een camping gestaan (Fjellheimen, zie bij campings onder Trøndelag).
1 juli - Vandaag hebben we onze weg vervolgd via weg 705. Deze route was een aanrader van de campingbeheerster, waar we achteraf blij mee waren. Je gaat dan eerst vanaf Røros nog een stuk via weg 30 richting Idre (Zweden) en neemt even voor de grens met Zweden de afslag linksaf : weg 705 naar het noorden. Dit is echt een schitterende route met héél véél natuurschoon, een rustige weg waar je best wat tijd voor mag uittrekken. Je hebt steeds de neiging om de auto aan de kant te zetten en van de mooie uitzichten te genieten.

Enkele van de vele mooie plaatjes langs weg 705

langs weg 705

langs weg 705

langs weg 705

Deze weg loopt door tot aan Stjørdal, even boven Trondheim. Je hebt op deze manier een mooi stuk van de drukke E6 overgeslagen! En je mist bovendien de tolpoortjes bij Trondheim!
Vanaf Stjørdal volgen we de E6 naar het noorden. Vanaf hier is dit ook een erg mooie en rustige route. Wij hebben onderweg gepicknicked even vòòr Steinkjer met een prachtig uitzicht over de Beitstadfjorden.


Beitstadfjorden

Vervolgens doorgereden, met onderweg talloze mooie plaatsjes om te stoppen en even te genieten. Soms deden we dat dan ook:

een van de vele watervallen

In de loop van de middag zijn we gestopt in Harran, dat is ongeveer 15 kilometer voorbij Grong (aan de E6).
Hier bevindt zich een mooie, goed verzorgde camping (
zie bij campings onder Trøndelag) langs de weg aan een riviertje en in de nabijheid van een stuw.
2 juli - Vandaag zijn we doorgereden tot aan Straumen, dit was een lange, maar ook weer mooie rit van plm. 450 km.. Onderweg zijn we de poolcirkel gepasseerd (en we hebben nog even in de sneeuw gelopen bij een temperatuur van plm 15 graden).

 Monument bij de poolcirkel langs de E6

In Straumen hebben we overnacht op de mooie camping Stromhaug, gelegen aan een riviertje.(zie bij campings onder Nordland).

Op camping Straumen

3 juli - Vandaag is de dag van de oversteek naar de Vesteralen/Lofoten. Vanaf Straumen nog ongeveer 150 km te rijden naar Bognes. We zijn intussen de tel kwijtgeraakt van de vele tunneltjes die we zijn gepasseerd. We schatten dat het er wel plm. 50 moeten zijn geweest. Ze variëren van mooie gladde tunnels, sommige betegeld, tot aan echte grotten, waar spaarzame verlichting is en je niet te dicht bij de wand moet rijden met de caravan. Wel erg afwisselend.

.Wachten op de boot in Bognes Met prachtig weer aan dek

De overtocht met de boot was prachtig, We hadden, evenals de voorgaande dagen, het mooiste weer van de wereld en konden in t-shirt aan dek zitten met een prachtig uitzicht. Na aankomst in Lødingen (Vesterålen) moesten we nog een eind rijden om bij de tweede pont te komen in Melbu. Vandaar zijn we overgevaren naar Fiskebol op de Lofoten. Binnenkort (2007?) is er een kortere route beschikbaar als gevolg van de aanleg van wegen en tunnels. We vonden deze reis trouwens ook erg mooi. Uiteindelijk zijn we aangekomen op een camping met de toepasselijke naam Midnatsol. (zie bij campings onder Nordland)

Middernacht op 'Midnatsol'

Foto's gemaakt met de middernachtzon geven een donker landschap omdat je tegen het licht in fotografeert. In werkelijkheid is het bijna net zo licht als overdag.

Deze hadden we vooraf niet uitgekozen, zoals we de meeste van alle bezochte campings niet van te voren hadden uitgezocht. We lieten het gewoon over ons heen komen en dat is prima bevallen.
We kwamen met prachtig weer aan op Midnatsol en konden gelijk de eerste nacht genieten van de middernachtzon - zie foto -. De volgende morgen (4 juli) echter keken we uit het raam en zagen . . . . . . . . . . . . . mist.

mist mist mist

Een dikke mistdeken was tussen de bergen gaan hangen en ging de hele dag niet meer weg. Dit was echt een leesdag in de caravan.
5 juli -  De volgende morgen was het echter weer mooi weer. We hebben een autotocht gemaakt tot aan het plaatsje Å. Daar heb je wel een dag voor nodig en als je alles wilt bekijken wel meer dagen. Wat een schitterende eilanden, haventjes, huisjes, boten, vergezichten, witte stranden, rekken met drogende stokvis, etc.   Ja, echte witte stranden.  Wij dachten dat die alleen in de tropen voorkwamen, maar hier dus ook. Te veel om op te noemen; dit moet je echt zelf beleven.   En prachtig helder groen/blauw water. Je zou er zo inspringen, alleen de temperatuur houdt je tegen. Brrrrrrrr. Jammer.

Vissershaventje op de Lofoten Witte stranden op de Lofoten Glashelder water

Verder >>