LOFOTEN-reis 2004    deel 3       gastenboek

Reisverslagen  deel 1, deel 2, deel 4

10 juli - Vandaag onze reis naar het zuiden vervolgd na een goede nachtrust langs het meer even ten noorden van Jokkmokk. We passeerden even ten zuiden van Jokkmokk weer de poolcirkel maar nu in noord-zuid richting. Hier is niet zo'n groot monument als in Noorwegen. Wel een mooie parkeerplaats met toiletten en picknickgelegenheid.

Poolcirkel nabij Jokkmokk

Onderweg kwamen we over enkele rivieren waarin het water vrij hoog stond en snel stroomde. In andere gebieden hadden we juist gezien dat rivieren en meren heel laag stonden. Dat heeft te maken met de richting die rivieren opstromen en de plaats op de hellingen waar de buien vallen. Bij sommige stuwen stond veel druk op het water. Met een kunstwerk er op lijkt het nog leuk ook.

kunstwerk op stuw

We zijn deze dag doorgereden tot aan Lit, dat is ongeveer 20 kilometer ten noorden van Östersund. Hier ontdekten wij een kleine camping, de Österåsens camping (zie bij campings Zweden, Södr Norrland). We zijn hier gewoon gestopt omdat we er voor deze dag genoeg van hadden. Mooi weer, barbecue opzetten en eten. Lekker relaxed.

Op camping Österåsens

11 juli -We wilden ook nog 'even'  langs de hoogste berijdbare weg in Zweden, de Flatruet. We waren daar al eens eerder geweest. Het leek ons wel leuk om daar eens een keer te overnachten. Je staat dan op een hoog plateau met rondom uitzicht op diverse bergketens. De Flatruet heeft een doorsnede van zo'n 20 kilometer en ligt op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Het is een ontzettend ruig gebied. Je moet hier niet teveel wind hebben anders kun je beter doorrijden. Om daar te komen vervolgden we de route over weg 45 tot aan Sveg en namen daar weg 84 tot aan Funäsdalen. Vandaar neem je de weg naar Mittådalen, dit is geen verharde weg, maar hij bestaat uit aangereden gravel en leem, zoals de meeste binnenwegen in Zweden. Met auto en caravan hadden wij er geen enkele moeite mee. Deze wegen zijn 's zomers zeer goed te berijden. Je schiet iets minder snel op, maar je ziet wel veel meer. In Mittådalen heb je nog enkele Lappenwinkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Komende vanaf Funäsdalen in Mittådalen over de brug aan de rechterkant is ons favoriete winkeltje van Elisabeth Andersson.

Onze caravan op de Flatruet Ons naamplankje tussen de stenen Monument met allemaal namenstenen Uitzicht over de Flatruet

We hebben prima overnacht op de Flatruet. Je hoort 's nachts nog wel eens een auto langskomen, sommige mensen stoppen even bij het monument; omdat het niet donker wordt gaat het leven 's nacht gewoon een beetje door. Wij hadden er geen last van en hebben prima geslapen. Aan de andere kant van de weg, zo'n 200 meter van ons vandaan,  stond diezelfde nacht nog een camper. Verder was alles stil en verlaten.

12 juli - Vandaag besloten we om op weg naar het zuiden toch nog 'even' een omweg via Noorwegen te maken. tenslotte zaten we hier dicht bij de grens. We volgden vanaf Funäsdalen weg 84, in Noorwegen overgaand in weg 31 richting Röros. Hé, hier waren we al eerder!
Vanaf Röros zijn we gaan afzakken, nog niet wetende waar we terecht zouden komen. Onderweg zijn we diverse campings opgereden en ook weer afgereden. We zochten toch iets anders en hadden nog tijd genoeg. Campings bekijken is soms ook wel leuk. Zo ontdek je de verschillen. Vanaf Röros weg 30 tot Tolga, vandaar weg 26 tot aan ongeveer Galten, daar verder op weg 217 richting Koppang. Bij Åkreströmmen zagen we een grote nieuwe camping en we hadden ver genoeg gereden voor die dag. Deze camping -Renadalen Tourist Centrum (zie bij campings Noorwegen,
Hedmark) - was niet goedkoop (NOK 190/nacht), maar we wilden toch even rusten.
Aangekomen op deze camping ontdekten wij dat onze caravan behoorlijk was beschadigd. We wisten toen nog niet hoe erg, anders hadden we hem ter plekke laten staan. Er zat een scheur in het polyester voorfront en een scheurtje in de chassisbalk. Onderweg vonden we ook al steeds schroefjes als we weer eens een stop maakten, de bodem begon in het midden te bollen, een bank kwam wat los van de grond, in een kast viel een plank tussen de schotten weg, etc. We zagen nu wel dat er het een en ander aan onze caravan mankeerde en besloten deze in Nederland gelijk naar de dealer te brengen om na te kijken.

Scheur in voorfront  Scheur in chassisbalk

Om een lang verhaal kort te maken. Deze caravan was aan ons verkocht met een verborgen gebrek; de zijwand stond gedeeltelijk naast de bodem en daardoor begon de caravan eigenlijk langzaam uit elkaar te vallen. Gelukkig wisten we dat tijdens de vakantie niet.
Bij de dealer aangekomen bleek de caravan total loss en we hebben de verkoper (De Jong Caravans in Zwolle) daar op aangesproken. Die heeft daarop, na enige pressie, de caravan van ons teruggekocht. We hebben wel héél véél geluk gehad dat er niets ernstigs is gebeurd onderweg. Erg onverantwoordelijk van de fa. De Jong om mensen zo op pad te sturen.

Verder >>