LOFOTEN-reis 2004    deel 2       gastenboek

Reisverslagen  deel 1 deel 3, deel 4

6 juli - Vandaag zijn we weer verder gaan rijden. We wilden toch nog wat meer naar het noorden. We reden over de Vesterålen (eilandengroep ten noorden van en grenzend aan de Lofoten), vanaf Melbu via Sortland over de E10 tot Belkvik, daar gingen we weer de E6 op. Uiteindelijk zijn we voor de nacht blijven hangen op camping Solbakken, nabij Setermoen. (zie bij campings onder Nordland)

Op camping Solbakken - Middernacht
Camping Solbakken te middernacht!

7 juli - Vandaag nog weer verder gereden over de E6 tot aan Bardufors, daar hebben we weg 86 genomen; we wilden toch nog even naar de kust van de Vesterålen. We hadden op de kaart gezien dat er een camping zou zijn in Torsken. Voor dat we daar waren hebben we de nodige hellingen en haarspeldbochten meegekregen, geheel onverwacht, maar dat ging allemaal goed. We kregen wel het idee dat we ongeveer aan het eind van de wereld uitkwamen al was de rit erheen schitterend. Volop prachtig natuurschoon, echt genieten. Echter, er bleek in Torsken geen camping te zijn, dus konden we dezelfde weg weer terugrijden. Onderweg terug zagen we nog een afslag naar een camping, 20 km verderop. Dat moesten we maar eens proberen. Na 5 km moesten we door een tunneltje ( lees: grot); na 15 km hadden we nog steeds niet weer een bordje gezien met camping er op en dan begin je toch weer te twijfelen. Enkele voorbijgangers gevraagd, maar niemand wist iets van een camping. Ach, we waren nu toch zover dus doorrijden maar en ja hoor, 500 m verder stond weer een bord met camping er op, rechtsaf. Aldus gedaan en toen moesten we opeens weer door een tunneltje (lees: grot); we kwamen uit aan de andere kant van de berg. We konden maar één kant op en zijn doorgereden tot de weg ophield bij enkele huizen in het gehuchtje Ersfjord. Maar helaas nergens was een camping. Waren ze vergeten de borden weg te halen? Onderweg langs de baai hadden we een picknickplaats gezien met een toilethuisje en een tentje. We hebben daar gevraagd waar de camping was, maar dit vriendelijke Noorse echtpaar nodigde ons uit naast hun tent te komen staan - vrij kamperen dus. Dat werd dus nog gezellig en het was een ontzettend mooi plaatsje, die vind je op campings niet. Bovendien kun je hier ook succesvol vissen. Echt een mooie plek.

Onze caravan achter het - witte - strand Baai bij Ersfjord Middernacht in Ersfjord

Foto's gemaakt met de middernachtzon geven een donker landschap omdat je tegen het licht in fotografeert. In werkelijkheid is het bijna net zo licht als overdag.

8 juli - De volgende morgen dus maar weer verder. Dat betekende eerst 20 km terug over dezelfde weg en door dezelfde tunneltjes, omdat er maar één weg is. (Er wordt gewerkt aan een tunnel waardoor je de baai ook aan de andere kant kunt verlaten, deze was bijna klaar). Nadat we goed en wel weer door de tunnel aan de andere kant van de berg waren gekomen wachtte ons een leuke verrassing: men was bezig met een shovel de weg op te graven. Over een lengte van zo'n 25 meter was er een gat gegraven. Bij navraag bleek, dat we over plm. 1.5 uur wel weer verder konden rijden. Tja, wat doe je dan? Lekker bakje koffie zetten in de caravan en buiten in de zon opdrinken. Het was gelukkig nog steeds mooi weer.

Opgebroken weg

Die dag wilden we toch nog wat verder naar het noorden. Hoever wisten we nog niet, maar dat lieten we een beetje afhangen van de hoeveelheid zin die we hadden. Dat is pas echt vakantie!
We hebben die dag een prachtige rit gemaakt en zijn uiteindelijk terecht gekomen op camping Olderelv, even vòòr Skibotn aan de E6.
(zie bij campings onder Nordland)

Op camping Olderelv

9 juli - Vandaag hebben we toch maar besloten om niet verder naar het noorden te gaan. We moesten tenslotte toch ook weer de reis naar het zuiden maken en we wilden nog enkele dagen op onze favoriete camping in Mårbacken (Zweden) doorbrengen, voordat we weer teruggingen naar Nederland. Voor de verandering besloten we om langs een andere weg terug te gaan. Daarom hebben we even ten zuiden van de camping weg E8 naar Finland genomen. Deze weg hebben we gevolgd tot aan Karesuando (daar nog enkele souvenirs in Finland gekocht en echte Finse Euro's gewisseld), alwaar we de grens met Zweden zijn overgestoken en verder gegaan zijn op weg 45.
Helaas hadden we deze dag wat grijs weer met af en toe een bui. Mede daardoor is ons deze route niet zo goed bevallen, al rijdt je boven in Finland wel door een groot stuk onherbergzaam gebied, waar we ook nog rendieren zagen. Wij vonden het wel een beetje eentoning. Ook het eerste stuk van weg 45 in Zweden is niet van de beste kwaliteit. De caravan komt af en toe even van de weg als je niet oppast. In het Laplandgebied zijn we maar snel doorgereden want we wisten uit eerdere ervaringen dat je hier niet geweldig kunt picknicken vanwege de muggen. Tijdens een kleine stop in dit gebied merkten we dat er wat dat betreft nog niets was veranderd. Onderweg zagen we ook diverse keren rendieren op en naast de weg

Deze ging niet opzij voor de auto  Zie je die hooghartige blik?

We zijn uiteindelijk gestopt enkele kilometers ten noorden van Jokkmokk. Hier zagen we een zeer ruime parkeerplaats waar al de nodige campers en caravans stonden met het idee daar te overnachten. Wij hebben onze caravan er maar bij gezet. Alweer een prachtige plaats aan een meer. Op welke camping vind je zo'n plek? En dan ook nog gratis!

vrij kamperen ten noorden van Jokkmokk

Even barbecue neerzetten en gezellig je maaltje klaarmaken. Later nog even een bakje koffie en op tijd naar bed. Na zo'n dag rijden wil je ook wel slapen.

Verder >>