Monteringen  
     
  Een telescoop is alleen maar goed te gebruiken als je hem ook onbeweeglijk vast kunt houden tijdens het waarnemen. Omdat elke beweging, ook de kleinste trilling, mee wordt uitvergroot, is het onmogelijk om met een telescoop uit de losse hand waar te nemen. Alleen het gewicht al; dat houdt je niet lang vol.
 
Gelukkig zijn er daarom monteringen ontworpen. Een montering is een apparaat, waarop je de telescoop kunt bevestigen; maar ook kun je met de montering de telescoop in alle richtingen bewegen om een object op te zoeken. Daarna kun je dit object blijven volgen door middel van draaiknoppen, etc.
Ook zijn er monteringen met motoraandrijving die dat van je overnemen. En om het nog wat mooier te maken zijn er ook monteringen die bovendien computergestuurd zijn. Die zoeken een object voor je op en blijven het daarna volgen (Gotosysteem)
     
  Mijn eerste montering heb ik via marktplaats gekocht, incl. een Newton telescoop van 114 mm. Kwalitatief niet echt geweldig, maar de eerste tijd heb ik het daarmee gedaan. Je leert er een heleboel van en ontdekt gelijk wat je daarna zou willen hebben.
De montering is een zgn. equatoriale montering en moet met de hand worden bediend.
 
  Newton 114/500  
  Deze montering is niet heel erg stabiel en de telescoop is ook niet van uitzonderlijke kwaliteit. Vandaar dat ik de grotere Newton zelf heb gebouwd.  Zie aldaar  
     
  Al spoedig ging ik dus op zoek naar een betere montering, ook voor deze telescoop. Na veel speurwerk en informatie via het Astroforum, ben ik uiteindelijk gegaan voor de HEQ5Pro SynScan montering.
Maar ja, die kost nieuw bijna € 900.- !!
Gelukkig kwam er op een gegeven moment één in de aanbieding op marktplaats en die heb ik voor een redelijke prijs gekocht. Prima montering, maar met een mankement aan de Autoguiding; dat vond ik niet zo belangrijk, omdat ik dat mogelijk toch nooit gebruik. Besturing via software op de laptop wil wel via de handcontroller, dus autoguiding zal ik niet missen.
 
  HEQ5Pro  
  Hier staat hij dan. Ook dit is een equatoriale montering.

De montering is natuurlijk maar een deel van het verhaal. Deze montering staat ook op een statief, een driepoot in dit geval. Het is heel belangrijk dat dit samen een stevig geheel vormt.
Het (belangrijkste) deel tussen de telescoop en de driepoot heet dus de montering.
Omdat een telescoop het een en ander weegt, moet er aan de andere kant van de montering een tegengewicht hangen. In dit geval hangen hier twee gewichten aan van 5 kilo elk. Door een beetje te schuiven met deze gewichten kun je de zaak aardig in balans brengen. Dat moet ook, anders zouden de motoren overbelast worden.
De montering heeft 2 assen:
- Een Declinatie as (DEC)              uitleg
- Een Rechte klimming as (RA)      uitleg
 
  Deze montering heeft electrische aandrijving op beide assen, zodat hij een éénmaal gevonden object precies blijft volgen. (Goto systeem) Een belangrijke voorwaarde is wel dat de opstelling waterpas is en dat de poolas van de montering exact uitgelijnd staat op de poolster.
Die poolster verandert elke dag een klein stukje, dus dat moet je wel in de gaten houden. Gelukkig is daar eenvoudige software voor die je laat zien hoe je de poolster in je montering moet projecteren voor de juiste datum en tijd èn voor jouw exacte locatie.
Dit laatste vereist wel enige oefening, maar ook dat leert snel. Als je de principes maar eenmaal begrijpt.
Ook moet je dan nog even uitlijnen op enkele heldere sterren.
Dieper wil ik er hier niet op ingaan anders wordt het te theoretisch.
 
  Het fijne van deze montering is, dat hij computer gestuurd is. Dat betekent, dat hij een ingebouwde (te upgraden) database heeft van plm. 14000 hemel objecten. Door aan te geven welk object je wilt bekijken, gaat de montering dit automatisch opzoeken en blijft hij het volgen. 
Voorwaarde is wel dat alles goed is opgesteld en uitgelijnd. Anders zie je toch na verloop van tijd het object heel langzaam uit beeld verdwijnen.
Voor visuele observatie is dat niet zo erg, omdat je makkelijk kunt bijsturen als dat nodig is. Voor fotograferen is een exacte uitlijning wel een vereiste omdat je dan met belichtingstijden werkt. Dan zie je op de foto's direct dat er niet goed is uitgelijnd. Zelfs na 3 seconden al wel. Sterren worden dan kleine streepjes.
 
                                                                                       ---

Recent een Refractor telescoop aangeschaft op een AZ-4 montering.
Dit is een Azimutale montering, d.w.z. dat de horizontale draairichting gelijk is aan de aardse horizon. Hij volgt dus niet de hemel evenaar. Verder moet deze montering met de hand worden bediend.
Voordeel is, dat hij licht in gewicht is en snel gebruiksklaar. Geen gedoe met uitlijnen, waterpas stellen, etc.  Ook heel makkelijk om mee te nemen in de auto, op vakantie en in het veld.
AZ-4
 
     
     
  laatst bijgewerkt 16-01-2013