Newton 6"(155mm) / f 6.3  
 
Nadat ik de Kutter telscoop had gerestyled, was ik toe aan een nieuwe uitdaging.
Dit werd mede ingegeven, doordat ik op Marktplaats voor weinig geld een complete optiekset voor een 155 mm Newton kon kopen.
 
  Hoofdspiegel ø155 mm  
De hoofdspiegel ø 155 mm met spiegelcel, gemaakt door Piet Kuit
Spiegel, inclusief cel weegt 1670 gram en is 28 mm dik
  Secundaire spiegel Spider  
  Secundaire spiegel en de spiderdraden  
  Focusser  
  Deze focusser (2" met 1.25" adapter) wil ik nog een keer vervangen door een beter exemplaar.  
     
  Met deze onderdelen ben ik dus aan de gang gegaan.  
  Eerst op zoek naar een buis met de geschikte maat  
Buis ø 200mm  Achterkant Voorkant De kale PVC buis                      Spiegel gemonteerd in de achterkant                Vangspiegel met spider voorin / links de focusser
 
Het principe van de Newton telescoop
 
  Het invallende licht valt op de hoofdspiegel en wordt, gebundeld, teruggekaatst tegen de secundaire spiegel. Deze op zijn beurt brengt de bundel naar buiten door zijn hoek van 45 graden. Buiten op de buis staat een focusser. Dat is een inrichting waarmee je het beeld kunt scherp zetten. In die focusser kun je een oculair plaatsen. De vergroting die je krijgt is afhankelijk van het oculair dat je plaatst. Vandaar dat je ook meerdere oculairen moet hebben.  
 
Maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Alles moet nog wel even goed in de verf. De binnenkant van de buis moet matzwart, om alle lichtreflecties tegen te gaan. Daarvoor gebruik ik schoolbordenverf.
De buitenkant heb ik een mooi wit kleurtje gegeven. Dan loop je er in het donker niet zo snel tegen aan.
En verder moeten er nog buisringen omheen van de goede maat (wat was dat een klus om die te krijgen) en daarop moet een stevige verbinding met de montering komen, de zgn. zwaluwstaart. Die laatste heb ik bij een bevriend metaalbedrijf laten maken.

En dan moet je alles nog even fijn afstellen. Dat heet collimeren. Dat moet vóór elke waarneemsessie gebeuren. Net als bij een gitaar; die moet je ook elke keer stemmen.
Door temperatuurverloop, stoten, etc. zit er altijd wat verschil in de uitlijning van de spiegels. Elke keer moet je dat even bijstellen. Voor de eerste keer ingewikkeld, maar nu een fluitje van een cent.
 
  Newton 155
Voor en achter een afsluitdeksel; stofvrij tijdens het opbergen
 Op montering
Hier staat hij dan in volle glorie

 
  Inmiddels heb ik nog weer een aanpassing gemaakt, zodat de camera er op kan worden bevestigd. Daarvoor moest de hoofdspiegel een stukje naar voren worden geplaatst. Op die manier kwam er achter de hoofdspiegel ruimte vrij om een ventilator in te bouwen. Het is namelijk belangrijk dat de temperatuur van de hoofdspiegel gelijk is aan de buiten temperatuur. Zit daar veel verschil in dan zie je dat in beeld. De spiegel is dan nog aan het afkoelen en dat geeft verstoring in het beeld.
Ongeveer een uur voordat ik ga waarnemen zet ik het spul buiten en laat dan de ventilator draaien; meestal ook tijdens het waarnemen.
 
  Ventilator achterop de hoofdspiegel
Ventilator achter de hoofdspiegel, hangend aan 3 trekveren. Trillingsvrij tijdens observeren.
Buitenaansluiting
Aansluiting buitenop de telescoop voor 12V.
 
  ---  
  Inmiddels weer een verbetering aangebracht aan de ventialtie. Omdat de fan aan de open achterzijde zat liep er veel valse lucht binnen. Ik heb nu een dichte, afneembare plaat gemaakt met daarin een gat voor de fan. Deze plaat sluit de achterkant perfect af. De fan zuigt nu de lucht uit de buis, via de spiegel en blaast deze aan de achterzijde naar buiten. Zo wordt de spiegel nog beter gekoeld. Verder zit de stroomaansluiting nu op deze plaat, waardoor het makkelijker is de spiegel uit te bouwen.  
  Ventilator ingebouwd Ventilator buitenzijde Ventilator binnenzijde  
  laatst bijgewerkt 22-12-2011