Reisverslagen Piet & Matty de Vos
 Z W E D E N - reis zomer 2011        deel 3        gastenboek

 deel 1, deel 2, deel 4, deel 5 deel 6   deel 7  deel 8  deel 9
 

16-06-2011
We hadden vandaag een mooie dag. Vanmiddag heb ik nog maar weer eens in de heuvels achter de camping gewandeld.  GPS mee en dan dwars door de bossen. Heel mooi en stil in het bos. Echter geen dieren gezien; wèl eland- en berenpoep. Ze zijn er dus wel.

Ook nog even wat foto's gemaakt onderweg:


Overzicht foto's vanaf 405 mtr. hoogte: links is Torsby en rechts is langs de weg naar Lekvattnet

berenpoep elandenpoep
Berenpoep                                                                                        Elandenpoep

Gevlekte Orchis  Gevelkte orchis
Gevlekte Orchis

Het weer blijft erg wisswelvallig. Soms een mooie dag, dan weer regen. We stellen het vertrek naar het noorden nog maar even wat uit. We hebben geen zin om een dure reis te maken en vervolgens daar in de regen en kou te gaan zitten. Volgende week nog maar eens kijken hoe het weer zich ontwikkelt.

17-06-2011
Vandaag was een echte regendag; niks aan. We hebben nog wel even een Loppis bezocht en wat dingetjes gekocht. Hopelijk wordt het weer toch nog een keer wat beter. Dit zijn we niet gewend in Scandinavié.

18-06-2011
Nog maar wat foto's uit de omgeving:

Hutje langs de rivier - wie hier wel eens is geweest, kent het wel.


Paar Canadese ganzen met jongen

Pluizebol

. . . . . . en 's avonds vanaf de brug bij de camping . . . . . .

 

Afscheid van Mårbacken

20-06-2011
Vandaag zijn we vertrokken vanaf camping Nya Skogsgarden voor de 1e etappe naar onze geplande bestemming in Noorwegen.
We zijn gereden via weg 45 tot aan Malung en vandaar via weg 297 via Sälen naar Särna. Daar hebben we getankt. Vandaar gingen we richting Tänäs /  Funäsdalen via weg 311, zoals we die al meerdere malen hadden gereden. Op de noordelijke helft van weg 311 kom je meestal wel een kudde rendieren tegen. Tot onze schrik was de kwaliteit van weg 311 enorm achteruit gegaan! Voorlopig moeten we deze weg maar niet meer rijden. Het is niet zo goed voor de caravan en de inhoud van de kastjes vanwege de vele oneffenheden. Bij aankomst op de camping konden we eerst alles weer bij elkaar zoeken. Verder zagen we geen enkel rendier!

We zitten inmiddels in de prachtige provincie Härjedalen. (Härlige Härjedalen)

Aangekomen op camping Funäsdalen (N62 33 25.4 E12 34 24.2) hebben we zelf maar weer een plekje opgezocht en de stroom aangesloten, zoals dat hier de gewoonte is. Een heerlijk idee, dat het hier allemaal nog gemoedelijk zo kan. Als je vertrekt en de receptie is gesloten laat je een envelop met geld achter. Lekker simpel; fijn sfeertje.

Op camping Funäsdalen

Na het avondeten en de afwas zijn we nog even naar het dorpje Mittådalen en naar de Flatruet geweest. De Flatruet is een hoogvlakte (plm. 1000 mtr) die rondom wordt omgeven door bergen. Deze vlakte ligt ruwweg tussen Mittådalen en Ljungdalen ten noorden van Funäsdalen. De vlakte zelf is wel 20 km in doorsnee.
Op het hoogste punt van de weg (bijna op 1000 mtr) staat een monument, waar omheen het bezaaid is met stenen en plankjes met namen van bezoekers.
Wij hebben er ooit ook één neergelegd, maar die zit wellicht ergens midden in de berg stenen.


Het is er altijd koud (vanavond 7 graden met een harde wind), maar je moet er wel even geweest zijn als je in deze buurt bent.
Er loopt een verharde weg overheen, die goed bereidbaar is.
Dit is tevens de hoogste doorgaande weg in Zweden!
Ook hier lopen vaak rendieren, maar vanavond helaas niet. Die hebben we dus nog tegoed.


Allemaal op de Flatruet

Deel 4