Terug Frankrijk 2009 - 1


Gastenboek
Onze andere reizen


Reisverslagen  deel 2 deel 3  deel 4  deel 5  deel 6  deel 7



Klaar voor vertrek


28 Maart 2009

Vertrokken om 06:00 's morgens. Het is net licht en we zijn dus mooi vroeg. Helaas wordt dit een dag rijden met veel regen. Niets aan te doen. We gaan naar het zonnige zuiden. Toch?
We rijden vanuit Assen, via Arnhem, Nijmegen, Venlo, Maastricht, Luik en Luxemburg naar de Franse grens.

                       
             Grensovergang België                         Grensovergang Luxemburg                 Net over de grens bij Frankrijk

Ons doel voor deze eerste dag is een camping in Jaulny, iets ten ZW van Metz. Bij Luik gaat het helemaal mis. We moesten er omheen, maar gingen om onduidelijke reden toch richting centrum. Toen zijn we maar omgedraaid, want met de caravan mag je niet (!) door Luik. Daarna nog een keer verkeerd gereden, maar uiteindelijk zaten we toch weer op de goede weg. Dat kostte al met al toch wel een half uurtje omrijden. De wegen in België zijn nog steeds erbarmelijk slecht. Het begint direct na de grens in Limburg en eindigt pas na de grens met Luxemburg. Het is echt opvallend wat een verschil.
We hebben tot aan de middag heel veel regen gehad. Halverwege tussen Maastricht en Luxemburg werd het droog en na Luxemburg kregen we regelmatig de zon te zien. We kwamen rond 16:00 uur aan op
de camping. Deze ligt midden in mooie natuur met volop wandel mogelijkheden. Ook het dorpje Jaulny is leuk om eens doorheen te lopen. Overal wordt je vriendelijk begroet.
Enig nadeel: met enige regelmaat komt hier de TGV langs. Die hoor je wel, maar het is niet echt hinderlijk. 's nachts rijdt hij gelukkig niet!
Doordat het hier zo'n mooie omgeving is met veel bos en struiken zijn er ook veel vogels. Vanmiddag zagen we al een Gekraagde Roodstaart en een Groene Specht op de camping. (Later komen we er achter dat Frankrijk vol zit met Groene Spechten). Verder huppelen hier overal wilde konijntjes rond. Dat zal 's zomers wel anders zijn als de camping vol zit. We blijven hier morgen nog een dagje en willen dan weer verder naar het zuiden.

Fr2009-02.jpg (13102 bytes)
Op camping in Jaulny

Vandaag gereden plm 620 km.

29 maart 2009
Na een zeer goede nachtrust op een stille en stikdonkere camping opgestaan onder een bewolkte hemel. Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt naar het dorpje Jaulny. Met de nodige klimmetjes hebben we ons gebrek aan beweging van gisteren wel weer ingehaald. Je kunt hier in de omgeving wel dagenlang wandelen. Een héél erg mooie omgeving met allemaal leuke weggetjes en gezellige kleine dorpjes.

Fr2009-03.jpg (8187 bytes)  Fr2009-04.JPG (8491 bytes)
             Uitzicht op Jaulny                                  De nabij gelegen brug van de TGV

Vanmiddag eens even gekeken waar de reis morgen heen zal gaan. We hebben wat mogelijkheden uitgekozen van de lijst die we thuis al hadden gemaakt. Morgen zien we wel hoever we komen. Dat hangt er vanaf hoeveel zin we op een gegeven moment hebben om door te rijden.

30 maart 2009
Vanmorgen moesten we de autoruiten krabben, want het had tegen de ochtend even gevroren. In bed hebben we daar gelukkig geen last van gehad.:-)
Het was vandaag overwegend een zonnige dag. De temperatuur liep geleidelijk op naar 14 graden (in de rijwind) naarmate we verder naar het zuiden trokken. We zijn via Toul over de peage gereden tot aan Lyon (€ 42,50); daar houdt de peage op, om vervolgens een stukje onder Lyon weer verder te gaan. Het is heerlijk doorrijden op deze tolwegen en bovendien mag je met de caravan 110 km/u rijden, dus dat schiet prima op.
Bij Lyon was het even opletten, maar de weg stond wel goed aangegeven. Op weg naar het zuiden langs Lyon gewoon de borden met Marseille en E14 blijven volgen dan komt het helemaal goed. Na Lyon zijn we nog weer over de peage doorgereden tot even voorbij Valence (afslag 16 , € 14,30) en hebben daar aan de overkant van de rivier de Rhone een camping opgezocht in
St Laurens du Pape. Deze hadden we opgezocht in het camping gidsje van ACSI (nr. 1092). Nederlandse eigenaars. Wel vriendelijk, maar misten toch net dat kleine tikje . . . belangstelling voor de gasten wat je op andere campings toch wel aantreft.
We zijn inmiddels in de Ardèche aangekomen!
We willen hier vanaf morgen eens even wat rondkijken voor we verder gaan naar het zuiden.

Fr2009-05.jpg (10051 bytes)
Onderweg op een Aire, even voorbij Lyon langs de peage.

Vandaag gereden 540 km

31 maart 2009
Vandaag opnieuw een mooie dag met weer iets hogere temperaturen. Op de volle (rij)wind was het vandaag 16 graden met een heerlijk zonnetje. Het is hier echt voorjaar. Veel bloeiende bomen en struiken. Fruitbomen, meidoorn, paardebloem, forsythia, mimosa, koekoeksbloem; noem maar op. Alles al in volle bloei. Heerlijk.

Fr2009-19.jpg (15316 bytes) Fr2009-21.jpg (12103 bytes) Fr2009-20.jpg (16968 bytes)
Camping La Garenne


We hebben vandaag een rondrit gemaakt vanaf de camping (uiteraard zonder caravan). Eerst gingen we richting Le Cheylard via de D120. Een heel mooie route waar je om elke bocht wel even wilt stoppen om van het uitzicht te genieten. Helaas is dat lang niet altijd mogelijk. De weg is daar veelal te smal voor. Wel zijn er regelmatig vebredingen, maar die zitten dan natuurlijk net niet op de juiste plaats.
In Le Cheylard hebben we even wat booschappen gedaan in de Super-U. Vandaar gingen we naar Mézilhec, maar dan via de D204. Een smalle weg maar wel een super aanrader. Je gaat echt een heel eind omhoog via allerlei steile haarspeldbochten, maar het is de moeite waard. Boven aangekomen heb je een ontzettend mooi uitzicht op de wijde omgeving. Je ziet bergen met nog heel veel sneeuw er op in zuid-westelijke richting. Even later reden we zelf door een gebied waar de sneeuw aan beide kanten van de weg nog wel een halve meter hoog was. Dit hadden we echt niet verwacht in dit gedeelte van Frankrijk. Maar ja, we waren hier ook nog nooit geweest, dus . . 
Het was een adembenemende rit. Vanaf Mézilhec namen we weg D102, via St. Pierreville naar - uiteindelijk - St. Sauveur en vandaar weer naar onze camping
La Garenne in St. Laurens du Pape. Ook de rit vanaf Mézilhec was schitterend. Een geweldige afdaling met eveneens spectaculaire uitzichten. Het plaatsje St. Pierreville was van bovenaf een plaatje om te zien.

Fr2009-06.JPG (14243 bytes) Fr2009-07.jpg (8677 bytes) Fr2009-08.jpg (15435 bytes)
Brug langs weg D120                                                                      Bloeiende Forsythia in de diepte

 Fr2009-10.jpg (11967 bytes) Fr2009-09.jpg (9046 bytes) Fr2009-11.jpg (11579 bytes)
Le Cheylard in de diepte                                                                                             

Fr2009-12.JPG (6902 bytes) Fr2009-13.JPG (6274 bytes)

Bij thuiskomst hebben we nog een poos heerlijk buiten in de zon gezeten. We besloten om morgen nog een rondrit te maken in een   andere richting. Dus blijven we ook nog een nachtje langer hier.

1 april 2009
Vandaag opnieuw een mooie dag al begon deze met wat twijfelachtige bewolking. Uiteindelijk werd het toch zonnig met 17 graden in de wind. Gewoon lekker weer.
Ook vandaag hebben we weer een tocht gemaakt in de omgeving. Deze keer gingen we eerst via weg D120 en D2 naar Privas. Hier leidde de TomTom ons langs de kleinste steegjes tot we echt, tot onze verbazing, aan de andere kant van het stadje er weer uitkwamen en onze weg op de D7 konden vervolgen, zoals we wilden. Gelukkig hadden we de caravan niet achter de auto, want dan was het helemaal misgegaan. De TomTom voorziet niet in dit soort combinaties. Bijna direct na Privas begonnen we daar aan een steile klim, zodat we na enkele kilometers Privas heel in de diepte zagen liggen.

Fr2009-17.jpg (13297 bytes) Fr2009-16.jpg (9601 bytes)
Haarspeldbochten
Fr2009-14.jpg (11001 bytes)
Privas in de diepte
 

Deze route leidde ons uiteindelijk naar de N102 bij St. Jean-le-Centenier. Onderweg hadden we een ander landschap dan gisteren. Nu ook wel steile klimmen en hoogten, maar bovenaan gekomen waren de toppen veelal glooiend en met gras begroeid. Hier waren dan ook diverse veeteelt bedrijven. Overal zag je de bekende blonde franse koeien. Iets minder spectaculair, maar ook heel mooi. Op deze route geen sneeuw gezien.
Via weg N102 een klein eindje richting Le Teil gereden, om daarna snel weer een binnenweg op te pikken. Dat is toch veel mooier rijden. We gingen verder op de D263, via Sceautres, later rechtsaf via de D213 en uiteindelijk kwamen we bij Chomérac  op de D22. We waren dus over het Plateau du Coiron gereden. Weer een erg mooie route.
Soms zie je huizen en zelfs kleine dorpjes op hellingen liggen, zodat je je afvraagt waarom mensen daar ooit zijn gaan wonen. Er waren wel overal weer weggetjes en ook alles geasfalteerd!
Je moet op deze routes wel je aandacht bij het stuur houden, want er is geen 50 meter rechtdoor. En aan de zijkanten zijn flinke diepten zonder afscheiding. We hebben wel weer genoten. Bij terugkomst op de camping was het koffietijd. Snel de korte broek aan en nog even een paar uurtjes in de zon zitten.


Fr2009-20.jpg (20865 bytes)

 
Enkele foto's op en bij de camping La Garenne in St. Laurens du Pape

Morgen willen we weer wat zuidelijker trekken. De bedoeling is een camping op te zoeken aan de zuidkant van de Ardeche
 

Gastenboek  -   Volgende pagina  -   Overzicht alle reisverslagen